В чисто нова сграда отпразнува рождения си ден Факултетът по фармация към Медицински университет - Варна. Тя е факт една година след започването на строежа. Общата стойност на новата сграда и високотехнологичното ѝ оборудване е 9,5 млн. лв.

 

Лентата бе прерязана от ректора на учебното заведение проф. д-р Красимир Иванов и декана на Факултета по фармация проф. Диана Иванова. Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужиха протосингел Димитър Стоев и Отец Ясен Шинев от Варненска и Великопреславска митрополия.


 

В приветственото си слово проф. Иванов подчерта ролята на Медицински университет – Варна като модерен и високотехнологичен притегателен център за младите хора не само от региона и страната, но от десетки държави по света.

 

Проф. Диана Иванова пък направи ретроспекция на постигнатото през изминалата една година. По нейните думи в близко бъдеще "Лабораторията по химия на храни и околна среда" към МУ-Варна ще се превърне в специализирана лаборатория за изследването на морски и сладководни ресурси и аквакултури.

 

Подарък за декана и новата сграда на Факултета бе поднесен от президента на Варненски свободен университет проф. Недялкова, която поздрави ръководството на университета за активната му работа в областта на висшето образование и медицината и за паралелното развитие на всички факултети.

NEWS_MORE_BOX

 

Ректорът на университета в периода 2004 – 2012 г. проф. Анелия Клисарова изрази радост от факта, че новата сграда за Факултета по фармация е вече реалност. Тя направи подарък на декана с пожеланието да се развива фармацията, и в частност производството радиофармацевтични лекарства.

 

Подарък бе поднесен и от името на Българския фармацевтичен съюз.

 

Новият дом на Факултета по фармация разполага с модерна и просторна аудиторна, лабораторна и административна площ, научни лаборатории по биофармацевтичен анализ, хроматография и спектрофотометрия, молекулярна биология, нанотехнологии, радиофармацевтици, клетъчни култури.

 

Тя разполага и със своя собствена учебно-производствена аптека, складова база, библиотека, книжарница, езикова учебна зала, компютърни зали и учебен хербариум.

 

Новата сграда ще участва в надпреварата за титлата „Сграда на годината“ в рамките на едноименния конкурс, организиран от списание „Строителството и града“ - едно от  най-престижните събития в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата у нас.