Повече от половината преподаватели от Медицински университет – София вече са ваксинирани срещу Ковид-19, съобщават от висшето учебно заведение.

 

Ваксинационната кампания там има за цел да обхване по-голяма част от преподавателския състав преди предстоящите кандидат-студентски изпити.


 

Към момента 55% от преподавателите и административния състав на МУ-София са ваксинирани. 933 души от всички факултети са преминали и втори етап на имунизация.

 

От МУ-София посочват, че интересът за ваксиниране расте. Предвидена е поне още една вълна на организирана ваксинация за допълнително записалите се, която ще се проведе в края на април и през целия месец май.

 

Преподавателите в училища и ВУЗ-ове бяха включени във втората фаза от Националния план за ваксиниране, заедно с персонала и настанените в старчески домове. Ваксинацията им започна в началото на януари, но интересът от страна на преподавателите първоначално бе слаб.

 

Ваксинационната кампания сред преподавателите започна да набира скорост с пристигането на по-големи количества от иРНК ваксините на Pfizer и Moderna.

 

В края на миналата седмица премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи, че 75% от очакваните до края на юни над 5 млн. ваксини срещу ковид-19, ще са иРНК ваксини.

 

За да подкрепят лекарите по време на пандемията, 250 студенти от МУ-София са се включили като доброволци в различни болнични отделения.

 

Това съобщи в началото на този месец ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков пред радио София. Ръководството на МУ-София е решило със собствени средства да изплати по 500 лв. месечно на студентите, влезли в ковид отделения.

 

Те получават парични стимули и в момента, но в по-малки размери.