Отвори врати Медицинският Симулационен Тренировъчен Център (МСТЦ) на МУ – Пловдив. Той рзполага с високотехнологична техника, на която студенти и лекари ще се обучават на най-високите международни стандарти, стана ясно на официалното му откриване. 
 
3-тия етаж на Аудиторния комплекс е с площ от 1000 кв.м. В него са разположени 2 аудитории, всяка от които с по 100 места, и 12 зали на Симулационния тренировъчен център. Той е оборудван с общо 12 манекена на бебета, юноши, възрастни и бременни жени, както и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност. От университета уточниха, че симулаторите могат да предават сигнали и в двете аудитории. По този начин обучителите ще могат да анализират всички етапи, операции и грешки. 
 
„Симулаторите, с които вече разполагаме, позволяват да бъде усвоено най-модерното в хирургията. Наученото в центъра ще ускори и подобри придобиването на клинични умения и ще намали грешките в ранните фази на обучение. Студентите ще отидат в хирургичната операционна зала много по-сигурни и по-спокойни и със съответните сръчности и умения“, обявиха от университета. 
 
Симулационният център на МУ – Пловдив е единственият по рода си модерно оборудван медицински обучителен комплекс в България. Неговото изграждане струва 2 милиона лева, а сумата е заделена от бюджета на учебното заведение. Очаква се скоро то да въведе и 3D-принтирането и роботизираната хирургия.
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Бъдещето в медицината е на онези дисциплини, наименованието на които започва с буквата „р”: регенеративна медицина, рехабилитационна медицина, роботизирана медицина", заяви проф. д-р Стефан Костянев, ректор на МУ-Пловдив.
 
В началото на месеца от ръководството на университета обявиха, че въвеждат и тестова система, която ще бъде изпробвана на предстощата кандидат-студентска кампания.