Министерският съвет одобри позицията на България относно закупуването на ваксини срещу Covid-19. Стана ясно от изявление на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след заседанието на Министерския съвет.

 

„Кабинетът гласува единодушно, че на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“), което ще се проведе на 14 март 2023 г. в Брюксел, България ще заеме позиция за прекратяване на договора с Pfizer/BioNTech за закупуване и доставка на ваксини срещу Covid-19. Другият вариант е да се съобразят потребностите на държавите членки, да се заявяват конкретни количества, с конкретен срок на годност, а заплащането да се извършва след доставка“, заяви д-р Меджидиев. 


 

„Категорични сме в тази позиция, с която защитаваме държавния интерес. Бяхме подкрепени и от министъра на здравеопазването на Р Полша, а в последните дни получихме подкрепа и от още шест държави членки на ЕС“, допълни още здравният министър.

 

На 27 февруари 2023 г. той проведе видеоконферентна среща с европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес. Еврокомисарят беше запознат с позицията, която България ще отстоява в рамките на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“).

 

България разполага с прекомерно много ваксини, докато същевременно ваксинационният обхват остава нисък поради липсата на желаещи да се имунизират. Няма възможност излишните ваксини да бъдат дарени или продадени. 

 

Oсвен външни форсмажорни ситуации, България има и национални такива. В момента страната ни няма функциониращо Народно събрание, което да одобри държавния бюджет и по тази причина се работи с параметрите на държавния бюджет за 2022 г. Същевременно през 2023 г. страната ни трябва да осигури допълнителен финансов ресурс за финализиране на европейски проекти, предвиждащи строително-монтажни работи. Това се налага заради завишените цени в сектор „Строителство“, което се наблюдава и в други държави членки. 


Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на посочената фармацевтична компания, а от всички видове ваксини – бракувани до момента са малко над 2,3 млн. дози.