През последната седмица средно на ден в България загиват 20 човека с коронавирус. Смъртните случаи са нараснали с 50% за последните няколко дни, а броят на заразените медици и учители се увеличава с всеки изминал ден.

 

За да се ограничи разпространението на вируса, гимназиите и университетите у нас преминаха към дистанционно обучение за срок от две седмици до 12-ти ноември. Затворени за същия срок са и нощните заведения, а спортните мероприятия ще се провеждат без публика.


 

С идването на зимата обаче започват мъглите, които задържат мръсния въздух ниско над земята. Според пулмолога д-р Александър Симидчиев има поне две различни хипотези за влиянието им върху разпространението на болестта.

 

„Едната е свързана с това, че замърсяването на въздуха влияе върху имунния отговор на нашите дихателни пътища и улеснява размножаването на вируса. Втората е, че частиците във въздуха могат да станат ядра на разнасяне на вируса. Високите нива на замърсяването и мъглите позволяват по-лесно да се разпространява вирусът", обясни д-р Симидчиев в ефира на Bulgaria On Air.

 

Според него не е задължително да има само дистанционно или само присъствено обучение, защото може да се приложи смесена форма.

 

"Имаме проблем, системата е под риск, но все още има възможност да намалим скоростта на разпространение с физическата дистанция, маските и миенето на ръце. Бройката на заразени ученици и учители е равна, но учителите в училищата са около 10 пъти по-малко от учениците", посочи пулмологът.

 

По думите му броят на хоспитализациите от общия брой диагностицирани върви надолу, което значи, че се подмладява контингентът от заразени.

 

"От тези, които влизат в болница, процентът на тези в интензивно нараства, което значи, че влизат по-тежки случаи в болниците. За последните 7 дни средно на ден загиват по 20 души", добави д-р Симидчиев.

 

Той коментира и недостига на легла и медицински персонал в много от здравните заведения в страната.

 

"Апаратура лесно се купува, но не можем да си купим лекари на кредит. Неслучайно тази професия е регулирана. Големият проблем при пандемията е комуникацията с населението и в професионалната гилдия, хората щяха да са по-спокойни и по-информирани", отбеляза пулмологът.

 

Д-р Александър Симидчиев призова хората, които имат рискови фактори като диабет, високо кръвно, да се пазят, да носят маски и да спазват дистанция.