Високи нива на атмосферни замърсители като азотен диоксид и фини прахови частици са били измерени в класните стаи на 8 столични училища. Това сочат резултатите от мащабно европейско проучване, посветено на качеството на въздуха в учебните заведения на пет европейски града - Берлин, Париж, Лондон, Мадрид, Варшава и София. Данните са от доклада „По-чист въздух, по-здрави деца“ и Health and Environment Alliance (Брюксел), цитирани от БНР.


В училищата е налице атмосферно замърсяване, но стойностите не превишават допустимата норма, уверява Ан Щалфер от Алианса за здраве и околна среда. „Концентрацията на прахови частици и на въглероден двуокис са по-високи от препоръчаното от Световната здравна организация за защита на здравето, но измерените стойности не са опасни. Налице е нуждата от по добра вентилация“.


Атмосферните замърсители влизат в класните стаи през прозорците. Затова ръководителят на проекта „Зелена София“ на Столичната община Елица Панайотова призовава за ограничаване на трафика в зоните около училищата. „Децата отиват  сутрин на училище в 7.30 часа. Около този часови диапазон непосредствените улици, които са периметъра на училището, да бъдат забранени за влизане на автомобили“.Пулмологът д-р Александър Симидчиев от сдружение „Въздух за здраве“ също сподели, че че някои столични училища намират свои начини за подобряване на качеството на въздуха в стаите - със зелени цветя, които могат да обменят кислород, въглероден двуокис. В същото време обаче голямата част от училищата у нас не провеждат систематична политика по проветряване.


„Децата прекарват около 1/3 от живота си в класните стаи, затова е изключително важно какво дишат там. Измерихме в класните стаи нивата на фини прахови частици, на азотен двуокис и на въглероден двуокис. Резултатите показаха, че има още какво да се желае. Замърсяването с прахови частици в някои от стаите беше над нормите. Това създава реален риск за здравето на децата.


Въздухът в класните стаи е проникнат и от трафика на колите, който се образува около училищните сгради“, подчерта и д-р Симидчиев. 

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.