Според договора с касата занапред се предвижда за основните, тежките, социалнозначимите заболявания, да няма да има значение дали си богат или беден, т.е. изобщо практическа възможност да доплащаш.
 
Това обяви в интервю пред БНТ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
 
"Когато от липса на лечение следва последица за твоето здраве и тя е сериозна, договорът е този: ще остойностим и ще дадем на всеки здравно осигурен български гражданин да получи оптималното лечение за това. Нищо от останалите заболявания няма да се заплаща, а ще бъде в поредицата на планов прием в болниците", обясни здравният министър.
 
По неговите думи здравеопазването вече няма да се разделя на платено и неплатено. Спешният пакет, базовият пакет и допълнителният пакет ще са безплатни.
 
В основния пакет, по думите му, правителството се ангажира да остойности пълноценно и на 100 % – от диагнозата, от профилактиката до най-скъпата медицинска методика – социалнозначимите заболявания.
NEWS_MORE_BOX
 
Москов е на мнение, че сега много от лекарствата за тези заболявания, които трябва да се заплащат от касата, се доплащат наполовина от пациентите. Това показва статистиката за плащанията на медикаментите, в резултат от лошата уредба на лекарствената политика.
 
Министърът обеща, че програмата за обучение на медицински медиатори ще продължи. Държавата финансира част от това начинание.
 
А по въпроса за студентите роми, той заяви, че държавата ще продължи своя ангажимент, за да бъде върнато доверието в Норвежкия финансов механизъм, който трябваше да финансира този програма. Сега държавата трябва да плати парите за стипендиите на тези студенти за миналата година.
 
Той обясни проблема с пропуск на консорциума от неправителствени организации, управлявал това финансиране, който не го е направил навреме.
 
Министър Москов изрази отново своята убеденост, че преди законът да е влязъл в ромското гето, там няма възможност да влезе лекар, учител, социален работник. В същото време той е доволен, че обществото вече е разбрало, че досегашният модел за интегриране е счупен, защото е дава резултат.
 
Той потвърди, че се готви и ще бъде обсъждана публично промяна в Закона за здравното осигуряване, според която държавните чиновници с доходи над 2 минимални работни заплати да започнат да се самоосигуряват.