Кешови плащания между пациент и болница няма да има. Това каза здравният министър д-р Петър Москов по повод разделянето на здравните услуги на два пакета – основен и допълнителен, пред бТВ.
 
„В момента лечението в болниците и доболничните звена се случва чрез доплащане. Както открито, така и "под масата”, коментира Москов. „Няма значение дали сте беден или богат, по този начин лечението ще е едно и също”, каза още министърът.
 
По думите му договорът, който предлага държавата на гражданите, е хората с тежки масови заболявания срещу здравни осигуровки да получат най-оптималното и изчистено лечение.
 
Нито един от пакетите не е свързан с доплащане, а с ясно прецизиране на медицинска необходимост.
 
Според здравния министър основният пакет ще включва 100% реимбурсирано лечение за включените болести за всеки здравно осигурен български гражданин. На пратика ще се заплаща се лекарствената терапия на заболяването, а не отделен медикамент.
NEWS_MORE_BOX
 
„Няма да се връщат хора, които се нуждаят от спешно лечение”, заяви здравният министър, след като бе разпространена информация, че Военномедицинска болница е спряла да приема пациенти.
 
Той посочи също така, че плановият прием не е нищо ново.
 
Медикът добави, че в случая не става въпрос за спешност, тя няма общо със здравния статус на човека.
 
„Бюджетът на Здравната каса тази година се изпълнява по определена методика, съгласувана между здравната каса и лекарския съюз”, поясни Москов, като тя е влязла в сила през април. Дотогава се работеше по начина, който е натрупвал дефицити години назад.
 
Резултатите от април и май показват, че разходите са спаднали със средно 10 на сто месечно.