Решението на Констуционния съд ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, в ефира на Нова телевизия.
 
Той поясни, че текстовете не са достатъчно конкретни ще бъдат прецизирани и съобразени с мотивите на съда.
 
По думите на Москов неговото мнение е най-близко до това на съдията Филип Димитров, който единствен е изразил особено мнение в решението, с аргумента, че „литературните недостатъци и граматиката на законовата разпоредба не са основание за обявяване на несъответствие с Конституцията“. 
 
Здравният министър беше категоричен, че няма „посичане“ на здравната реформа и, че целите на опозицията не са постигнати.
 
„Няма посичане на реформи. Целите, които бяха заложени от опозицията в питането до КС, по същество не са постигнати, защото ако си спомняте, имаше дълги писъци за това, че разделянето на пакетите всъщност е противоконституционно, води до това, че хората ще страдат, ще мрат, ще плащат или нещо такова. Решенето на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно.“, поясни той.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според Москов смисълът на основния пакет е качественото лечение на пациента да не зависи от неговите финансови възможности и да няма нужда от доплащане
 
„Най-модерните ушиватели при сърдечна операция не се доплащат от НЗОК. Ако обаче имате перде на очите и не желаете да чакате, можете да минете през допълнителния пакет“, обясни още министърът.
 
Москов каза още, че целта на правителството е да възстанови държавността, а не да прави нещата "на парче". По думите му Реформаторският блок не трябва да се разцепва и няма да промени устава си, за да го отстрани.