Променихме нормативния механизъм за въвеждането на Националната здравна карта. През март 2016 г. тя вече беше факт. И в работата по тази карта не сме имали нито едно разминаване от гледна точка на гилдии, синдикални организации и други икономически интереси. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов, който днес даде отчет за свършената от повереното му министерство работа. 
 
Приемането на Националната здравна карта е ангажимент, поет още по време на правителството на Сергей Станишев, при близането на страната в ЕС, обясни Москов „Ако не я бяхме приели, щяхме да плащаме големи глоби“,  каза той и подчерта, че това е била една от сериозните задачи по време на неговия мандат. 
 
„Наследихме нарастващо разходи за болнична помощ, болнична мрежа, която не съответства на нуждите на населението, хипертрофирала . . . Такава беше картината през 2014-а и никой не може да спори с това“, продължи Москов. Създаването на условия за комплексно обслужване на пациентите, чието предимство е да не се прехвърля болния от едно лечебно заведение в друго, също е едно от нещата, които МЗ е постигнало, смята той. „Ангажиментът на една смислена държава е да може да осигури апаратура на лечебните заведения. Керваните към ЕС за лъчелечение и радиохирургия спряха. Общо 19 хил. са процедурите по лъчетерапия и радиохирургия за 2016 г., проведени в България“, каза още министърът в оставка. И наблегна на това, че вече на все по-малко български граждани им се налага да ходят в чужбина за въпросните процедури, които да финансират сами. 
 
В рамките на бюджета за 2015-16 и 17 година осигурихме до 50% увеличение на трудовите възнаграждения спрямо данните за 2014-2015, отчете Москов. И се похвали с това, че през изминалата година постъпилите в системата на Спешна помощ са повече от напускащите. „Млади хора се ориентираха и започнаха да работят в Спешната помощ . . . Ще бъдат закупени 400 нови линейки, снабдени с пълния набор за спешни случаи“, обяви здравният министър в оставка и припомни за успешната работа на екипите, помагали при инцидента на прохода Витиня, както и тези, които помогнали на пострадалите в шуменското село Хитрино. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Не ни достигна време, за да постигнем всичко, което бяхме планирали“, призна Москов. Но даде примери с променения бюджет за извънболнична помощ - 20 млн. лв. За 2016-а  или над 450 хил. увеличение. „Касата ликвидира недостига на направления за остри състояния ..., има и увеличение с 10% на броя на профилактичните прегледи, които НЗОК ще плаща през 2017 г.“, добави Петър Москов.