Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е издал заповед за отнемане на лекарските права на д-р Петко Маслев – патолог в КОЦ – Пловдив. Той няма да има право да упражнява медицинската професия в България за период от 2 години, съобщиха от здравното ведомство. 
 
Здравният министър е подписал разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Мярката е превантивна, тъй като проверките на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават, уточняват от министерството. 
 
Междувременно д-р Москов е изпратил писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на общинския съвет в града с настояване в най-кратки срокове да бъдат предприети действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика.
 
Той изисква още и промяна в ръководството на КОЦ-Пловдив и в начина на управление, както и да се въведе постоянен контрол на качеството на работата. В противен случай Москов заплашва да отнеме разрешението за осъществяване на лечебна дейност на центъра, на основание чл.51 от Закона за лечебните заведения. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
И още – със заповед на министъра ИАМО започва цялостна проверка в КОЦ-Пловдив с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работата по комплексното лечение и диспансерното наблюдение, става ясно още от съобщението на здравното министерство. 
 
Припомняме, че до скандала с КОЦ-Пловдив и последвалите проверки се стигна след разследване на „Господари на ефира“. От него стана ясно, че са осъществени груби нарушения при лечението на пет жени. Става дума за сгрешени диагнози и извършени ненужни операции
 
След извършената първоначална проверка от ИАМО, бяха констатирани нарушения при лечението на 8 пациенти, свързани със ситемно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите. 
 
Докладът на агенцията е изпратен в Главна прокуратура, допълват от министерството на здравеопазването.