Фондът за лечение на деца работи по-бързо сега, отколкото преди арестите. Това коментира министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред bTV. 
 
Той отрече да е изпращал ГДБОП във Фонда , но по думите му от цялата ситуация са спечелили децата, защото има безспорни доказателства, че средствата, предназначени за тяхното лечение, са се харчили за командировки, пътувания, наеми и прочие. 
 
„Нито съм изпращал, нито имам възможността да изпращам ГДБОП и прокуратурата където и да е било. Сменил съм директора на фонда, защото в деня, в който ГДБОП и прокуратурата влязоха вътре, те с официално писмо извикаха Инспектората на Министерството на здравеопазването да участва в техните действия. Именно от Инспектората аз научих, че са набрани достатъчно доказателства, за да бъде предприети арести“, заяви Москов.
 
По думите му в тази ситуация, негово задължение е било да осигури работещ фонд, който да гарантира процедура за децата, чакащи лечение. 
 
Здравният министър бе категоричен, че всяко едно от децата, чиито случаи трябваше да бъдат разгледани в деня на арестите във Фонда е получило отговор.
 
„Няма нито едно спряно плащане, няма нито едно дете, на което лечението да не е гарантирано, както от медицинска гледна точка, така и от гледна точка на придружаващите го лица и битовите условия. Фондът работи“, заяви Москов.
NEWS_MORE_BOX
 
Той изтъкна злоупотреби с изразходването на средствата за командировки на лекари, придружаващи децата, също и за наемането на апартаменти за престоя на родителите по време на лечението. Не даде обаче конкретни примери.
 
"Над 1,5 млн. лв. са изразходвани неправомерно - за консултантски договори, за преводачески услуги и т. н., от перото за лечение на деца. Средната стойност на лечение на дете от фонда е 23 хил. лева. Това означава, че с тези пари още 65 деца е можело да бъдат лекувани. Това е достатъчно основателна причина да предприема промени в ръководството на Фонда" 
 
Мнението на родители и бивши членове на Обществения съвет към Фонда обаче коренно се различава от казаното на Москов.
 
В десетки свои сигнали родителите на деца, чакащи пари за лечение твърдят, че работата на Фонда се бави и има нарушена комуникация след зрелищната акция.