Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху части от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. Така мораториумът за плащане на нови иновативни лекарства остава. Със „за“ гласуваха 121 народни представители, 95 бяха "против", нямаше въздържали се.

 

Припомняме, че парламентът прие новия бюджет на Здравната каса на 29 ноември, но след ветото на държавния глава от 8 декември бе върнат за преразглеждане. 


 

Необходим е комплекс от мерки в разходната част на НЗОК, за да се постигне нов дизайн по системите за заплащане и за повече ефективност и качество, каза в началото Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия. 

 

Измамно е да се твърди, че има нарушен достъп на онкоболните до лечение у нас, обясни Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване. И уточни, че за 2018 г. са предвидени 300 млн. лв. за иновативно лечение. Тя призова здравното министерство да помисли в насоката "как редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна" и да се върне плащането с фонд. 

 

„Смисълът на солидарното здравно осигуряване е да гарантира достъп на всички пациенти до него. Не бива да се противопоставят инвестиции в други сектори на тези в здравеопазването. Да не се употребяват съдбите на хората, да се търсят стабилни решения“, каза още депутатът от ГЕРБ. 

 

„Производителите на новите лекарства щели да включат в своите програми тези пациенти? Както означава това на политически език? Българското правителство и държава се отказват от част от своите граждани. Това е отказ от политики, от грижа за част от българските граждани, което е и конституционно, и законно, и морално право на тези граждани“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите в пленарна зала, кото продължиха над 2 часа. Тя попита депутатите кое е по-важно - да има здрави български граждани или да бъде въведена ТОЛ системата. И бе категорична, че гражданите трябва да бъдат приоритет, а не поддържането на пътищата и магистралите. 

 

„Питаме се защо се предпочита едното, а не другото - защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде. Ако се ограничават частниците да откриват нови болници, това е противоконституционно, а ако се налага мораториум на внос на лекарства това не е противоконституционно. Днес освен експертен и финансов разговор, изпитание пред нас ще бъде да проведем политически разговор. Дали при решаването на въпроса ще бъдем държавници?“, каза още Нинова. 

 

Стефан Данаилов от БСП се обърна към народните представители с молбата да помислят за онкоболните пациенти. Той сподели, че от няколко години е в ремисия, но не знае какво ще се случи с него, ако му се наложи след известно време да използва нови медикаменти, защото старите вече няма да му действат. „Скъпи, приятели, тук има лекари, има и хора с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Няма начин. Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, когато опитват всичко и не става, и не става. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си. Нас са ни избирали хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест“, каза той и настоя депутатите "да сменят политиката" и да помислят за пациентите. 

 

"Ще гласуваме винаги против, докато ви убедим, че реформата в здравеопазването трябва да се състои", каза от своя страна народният представител от ДПС Йордан Цонев

NEWS_MORE_BOX

 

Иновативните молекули и разходите за тях ще стават повече и няма как да се спрат новите технологии, не може с един мораториум да се спре прогреса, коментира Нигяр Джафер, депутат от ДПС и член на здравната комисия в парламента. 

 

Докато депутатите обсъждаха дали мораториумът да остане, пациенти протестираха пред парламента. "Спекулативно е от страна на властимащите колко пациенти ще бъдат засегнати от мораториума", каза пред Bulgaria ON AIR Иван Димитров от Български пациентски форум. 

 

Очаква се мораториумът да засегне около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки заболявания.

 

Вижте повече във видеата: