Министерството на образованието ще проведе информационна кампания за ваксиниране в детски градини и училища, след като стана ясно, че срещу COVID-19 е ваксиниран над 70% от персонала само в 4% от училищата. При детските градини този дял е 3%.

 

В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).


 

Данните са от проучване, проведено от МОН в началото на юли. Учителите, които се ваксинират, ще получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.

 

От здравното министерство посочват, че ваксинирането на персонала на детските градини и училищата е ключово за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година.

 

Идеята на кампанията е заетите в образователната система да могат да направят информиран избор за или против ваксините. Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се  повсеместни разговори по темата на ниво училище.

 

Отделно МОН ще изготви насоки за връщане към присъствен образователен процес след продължителното обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училища и детски градини през регионалните управления на образованието.

 

Ще бъдaт осигурени и материали за личното здраве и безопасност по време на пандемията за нуждите на образователната система.

 

Според специалистите ваксините са най-сигурният начин да се предпазим от COVID-19, а лятото е най-подходящият момент за имунизация заради малкото болни.

 

Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазване на общественото здраве.