Министерството на образованието и науката (МОН) подготвя Насоки за обучение в условията на пандемия с различни различни варианти за реакция - локална или национална, в зависимост от здравната ситуация. Първият проект на тези насоки е готов и през тази седмица ще се изпрати в Министерството на здравеопазването за съгласуване.

 

Междувременно продължава информационната кампания на МОН за ваксиниране на учителите и непедагогическия персонал в образователната сфера. Актуални данни за нейния ефект ще има в края на август, когато МОН ще направи ново проучване за нивата на имунизиране. Данните от началото на юли показват, че срещу COVID-19 са били ваксинирани около 40% от директорите на образователни институции и около 30% от учителите.


 

За 24 август е насрочено заседание, на което насоките за обучение при пандемия на МОН ще бъдат обсъдени със социалните партньори. До края на август всички други указания за началото на учебната 2021/2022 г. ще бъдат представени на Регионалните управления на образованието, а чрез тях те ще стигнат и до директорите на образователните институции.

 

От МОН посочват, че на този етап е рано да се правят прогнози за присъствено или неприсъствено начало на учебната година. „МОН прави всичко възможно учебната година да започне присъствено, но окончателното решение - локално или национално, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването“, се посочва в прессъобщението на образователното министерство.

 

Междувременно са предприети мерки да се осигурят устройства и достъп до интернет за безпроблемно провеждане на занятията, ако се наложи преминаване към дистанционно обучение. За целта над 20 000 преносими компютри и таблети на стойност 6 млн. лева ще бъдат закупени за ученици от държавни и общински училища.

 

Вече са в сила и двата дни допълнителен платен отпуск за работещите в образователни институции, които изберат да се имунизират срещу COVID-19. Те ще могат да бъдат ползвани по желание наведнъж или поотделно след поставяне на първа или втора доза ваксина. Освен това 12 000 учители ще получат до 15 лв. от МОН за допълнителни профилактични прегледи, а други 2000 ще могат да се включат в програмата за рехабилитация на НОИ.