Медицински университет - Варна се сдоби с аудио-вестибуларна лаборатория, в която модерна апаратура ще прави диагностика на промени в слуховия и вестибуларен апарат.

 

Лабораторията е разположена в медико-денталния център към университета, като в нея ще се извършват изследвания за максимално точна диагностика, посочват от медицинското учебно заведение.


 

Апаратура е подходяща за изследвания при отологични, неврологични, ендокринологични и психиатрични заболявания.

 

Тя ще може да се използва и за диагностика след удар или друга травма на главата, захарен диабет, сутрешно замайване, мигрена, внезапно възникнало главоболие, морска болест, за ранен детски скрининг и пароксизмално вертиго.

 

Новата лаборатория е оборудвана с пълен модул последно поколение електрофизиологични апарати.

 

Специалистите, работещи в нея, ще извършват прецизен пълен слухов анализ, диагностика и рехабилитация на пациенти при повече от 60 състояния, между които неизяснен шум в ушите, замаяност, световъртеж, загуба на равновесие, намален слух, главоболие, нестабилност в походката.

 

Новата апаратура е на стойност над 294 000 лв. и е закупена от МУ-Варна.

 

Тя разполага и с последно поколение аудио-вестибуларен стол, собствена софтуерна мрежа и с допълнителен модул за съхраняване на информацията с научна цел.

 

Апаратурата е в съответствие с най-новите световни стандарти за провеждане на универсален слухов скрининг при новородени - един от приоритетите на Световната здравна организация.

 

В лабораторията има и визуализиращи очила от последно поколение с прецизен софтуер за виртуална реалност.

 

Чрез 3D системи ще се прави диагностика на прогресивно нарастващия брой на отневрологичните заболявания, дължащи се на високия стрес, затлъставане и нарушения на съня.

 

Продължителността на пълния анализ на слуха е до час и половина и дава обратна информация за различни нива на загуба на слуха или вестибуларната функция, обяснява доц. Д-р Марио Милков, водещ специалист по оториноларингология от Факултета по дентална медицина към МУ – Варна.

 

В лабораторията ще могат да се правят и изследвания за трудова експертиза на работещи в авиацията, морското дело, активни спортисти, водолази и височинни  работници.

 

Новата аудио-вестибуларна лаборатория ще работи в сътрудничество с други университетски центрове, като тези в Питсбърг, Маанстрихт, Пиза, Рим,  Литъл Рок, Мюнхен, Москва, Бангалор, Анкара, Цюрих, Киев, Лондон, Порто Алегре, Хале, Минеаполис, Безие, Париж , Одрин, Солун, Букурещ, Белград и др.