Все още се очаква стартът на мобилното приложение за COVID-19, изградено за 10 дни с доброволния труд на специалисти от IT сектора. Използван е софтуер за анализи подобно на Италия, Южна Корея, Тайван, Сингапур, а всички компании работят на символичната цена от 1 лев.


Апликацията, която ще помага на властите за овладяването на епидемията с коронавирус, беше представена на извънреден брифинг през уикенда. Тогава стана ясно, че всеки ще може да я свали доброволно и да сподели в нея здравното си състояние с властите и личния си лекар. Така те ще знаят как се развиват симптомите на пациентите, за да вземат отношение. Апликацията ще включва и гео данни, за да се реагира къде и как може да се обслужват гражданите. Ако човек е между Ямбол и Сливен - коя от двете болници да прати линейка. Към нея е изградена и система - регистът за карантинираните лица, като информацията от нея стига до МВР и помага за по-добрия контрол.


По думи на разработчиците са предвидени и интеграции с лекари, пожарна, Гранична полиция, така че информацията въведена веднъж да се ползва моментално от всяка структура и да не се губи време, обясни Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.„Сложно е не самото изграждане на национална отворена база данни за коронавируса, колкото събирането на адекватни данни в нея по единни стандарти“, коментира темата IT специалистът Божидар Божанов пред БНР.


Той е на мнение, че за да имаме реална картина на ситуацията, правилният начин за оповестяване на данни не е чрез брифинги или чрез новини на сайтове, а в структуриран вариант, в който можем да ги видим ден по ден и да знаем как се движим в ситуацията. Важно е и при събирането на данните да се използва единна методология за всички болници в страната.


Божидар Божанов е убеден, че мобилното приложение със сигурност ще улесни работата на органите и ще помогне за следенето на епидемията в по-структуриран вид.


Подаването на данни към апликацията е на доброволен принцип. Освен ЕГН, може да се въведе информация за хронични заболявания. През определен период потребителят може да въвежда и симптоми - температура, кашлица, виене на свят. 


Ще има и допълнителна информация за COVID-19. Данните на всеки ще отиват в здравното министерство, компаниите нямат достъп до тях. Ще може да се правят и прогнозни анализи за развитието на болестта.