Зад първата национална мрежа за взаимопомощ в страната се крият десетки доброволци и едно мобилно приложение. iHelp улеснява оказването на първа помощ при пострадали, споделя създателя му у нас Христо Христов. Идеята не е българско изобретение, но вече успешно работи и у нас. „Стремим се да създадем национална мрежа за взаимопомощ - можем да локализираме нуждаещия се от помощ, ако използва приложението. Изпращаме сигнала му в радиус от 500 метра, а междувременно обучаваме и хората как да оказват първа помощ. Този курс отнема около час и половина, но може да спаси животи. Вече имаме 4000 потребители. Нашият фокус са първите минути от инцидента – често човек има много малко време, за да бъде спасен“, обясни директорът на iHelp Христо Христов пред Bulgaria ON AIR.


Създателят на приложението - словенецът Андраж Огоревц, на два пъти е щял да изгуби своя брат, чакайки линейката повече от 40 мин. Провокиран от случилото се той прави проучване и установява, че времето за пристигане на линейка е прекалено дълго и много хора не успяват да оцелеят, защото няма кой да им окаже първа помощ. Обмисля идеи как може да помогне и заедно със свои колеги създават iHELP. На едно изложение в Лондон, Христо Христов чува презентация на Андраж, остава очарован от проекта и предлага на Андраж да интегрира и развие проекта в България. 


В момента потребителите на мобилното приложение у нас са около 4000, а доброволците – над 20 000. Половината от тях са действащи лекари в Спешна помощ, а другата част - дългогодишни инструктори по оказване на първа помощ. Тази година екипът на Христо Христов поема инициативата „Пазители на сърца: Мисия училища“. „Влизаме в училищата - ще обучаваме между 14 и 19-годишни. Колкото по-рано повлияеш на един млад човек, толкова по-лесно той може да тръгне по правилния път. Целта ни е да обучим 5 000 деца. Поли Генова поема инициативата да популяризира кампанията, а Министерството на образованието ни помогна да достигнем до училищата. Във всяко училище ще влезем в два часа на класа. В първия час ще обясним какво е iHelp, а във втория час на класа ще влязат медиците. Обучението е изцяло практика. Искрено вярвам, че можем да изградим култура за взаимопомощ в нашето общество“, отбеляза гостът.