Мобилна лаборатория с безплатни тестове за пациенти със захарен диабет тип 2 ще обикаля страната от 20 до 26 октомври. Инициативата е част от Националната информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2 и е посветена на Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември.


Програмата ще има няколко етапа, а мобилната лаборатория е пилотният проект. Безплатни изследвания за гликиран хемоглобин на пациенти, диагностицирани със захарен диабет тип 2 ще има в София – в Борисовата градина на 20 октомври и  в Южния парк на 21 октомври. На 22 октомври мобилната лаборатория ще е в Пловдив до Градската художествена галерия, а ден по-късно (23 октомври), ще отпътува за Стара Загора. Там пациенти ще се преглеждат в Градската градина до Общината. Във Варна изнесените прегледи са предвидени за 25 октомври в Морската градина, а на финала е Плевен – изследвания ще се правят на 26 октомври до Градската градина и площад Възраждане.


За безплатните прегледи не е необходимо предварително записване, но е важно да се знае, че ще се провеждат само в часовия диапазон от 10 до 16 ч.Националната информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2 се организира от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България съвместно с Българското дружество по ендокринология.


Гликираният хемоглобин (отбелязван още като HbA1c) е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „златен стандарт” за оценка на гликемичния контрол при лица със захарен диабет. За измерване на нивата му не се изисква специална подготовка от страна на пациента и може да се извършва по всяко време на деня.


Ако захарният диабет тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерните съпътстващи заболявания. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена редовна физическа активност и избор на подходяща терапия. Пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да са наясно, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна захар, но и от развитието на сърдечносъдови заболявания.