Мобилният очен кабинет на Българския лекарски съюз (БЛС) ще посети последните четири града в страната през последната седмица от скрининговата кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“.

 

Близо 500 души са успели да прегледат очите си безплатно през миналата седмица в градовете Чирпан, Димитровград, Сливен, Ямбол и Казанлък. Най-възрастният пациент е на 93 години и е от гр. Сливен.


 

Очните специалисти са консултирали и 200 деца, най-малкото сред които е на година. Децата се преглеждат с помощта на специална апаратура, закупена със средства от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

 

Мобилният очен кабинет на БЛС днес ще посети Ловеч, а последните му спирки до края на седмицата включват:

 

1.Троян – 13 юли (вторник)

 

2.Велико Търново – 14 юли (сряда)

 

3.Севлиево – 15 юли (четвъртък)

 

4.Луковит -16 юли (петък)

 

По данни на Министерство на здравеопазването глаукомата е на първо място у нас като честота сред очните заболявания. Среща се основно при хора над 60 години, но има и много изключения. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешното й консервативно лечение се развиват с бързи темпове.

 

Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома, също могат да доведат до необратима загуба на зрението. Макулната дегенерация, свързана с възрастта, засяга централното зрение и в различни срокове води до зрителна инвалидизация. В момента някои от формите на макулна дегенерация могат успешно да се лекуват посредством медикаменти, които забавят или спират развитието на процеса.

 

Катарактата е друго често срещано у нас очно заболяване, което причява временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за бърза зрителна рехабилитация, включително и за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.

 

Повече информация за организацията на кампанията в различните градове и начините за записване на час може да бъде намерена в съответната община и в местните медии.