Двама млади лекари от УМБАЛ „Св. Анна“ създадоха кратко ръководство за това какво е Covid-19 и как да се предпазим от него. Д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по УНГ написаха своя наръчник на максимално достъпен и разбираем за немедицинските лица език.
Младите лекари споделиха, че целта им е хората в България да получат полезна информация, без това да ги обърква с многобройните термини и понятия, използвани в строго професионалния речник на медиците.


Д-р Александров и д-р Иванов припомнят, че основния път за предаване на инфекцията е въздушно-капковия при кихане и кашляне, но заразяване може да има и от вирусни частици, които се намират върху предмети и впоследствие са попаднали в устата, носа или очите. Инкубационният период на COVID-19 е от 2 до 14 дни, като заразоносител може да бъде и човек без проява на никакви клинични симптоми.


Най-често COVID-19 обхваща всички органи и системи, но по-тежко страдат бял дроб, сърце, черен дроб, централната нервна система и бъбреци.Младите медици, които са създали ръководството в малкото си свободно време, обръщат внимание на важността от спазването на физическа изолация, високата лична хигиена, миенето на ръце с вода и сапун (препоръчва се хирургично измиване), щателна дезинфекция със сертифицирани препарати на спиртна основа, избягването на болни хора с кашлица, висока температура и болни от COVID-19, носенето на предпазни маски (желателно) и др.


Д-р Александров и д-р Иванов отчитат и факта, че в ситуация на епидемия неизбежно растат и нивата на стрес и тревога. „В днешно време тези хормони се отделят от напрежение на работата, натрупана преумора, липса на сън или по-чувствителна нервна система. По време на криза, хората са по-чувствителни, защото чувството за несигурност, недостатъчна информираност и изненада е силно засилено в цялото общество“, пишат медиците и дават своите препоръки за по-безболезнено справяне с напрежението.

 

Краткото ръководство за пациенти съдържа основни насови и препоръки за справяне с COVID-19.