Пореден протест пред сградата на Министерство на здравеопазването, но този път на млади лекари, ще се състои днес по обяд. Те ще протестират срещу публикувания на 1 октомври от Министерството на здравеопазването проект на нов ред за специализация. Според него специализантите на държавна издръжка, трябва след придобиването на специалност, да избират между одобрени от Министерството от здравеопазването лечебни заведения, в които да работят за срок от три години. 


Ако не изпълнят задължението си, трябва да връщат субсидията, която здравното министерство дава на болниците за техните заплати. Петицията им срещу действащите правила и предлагания нов ред е събрала вече над 600 подписа.


„Министерството на здравеопазването не се съобрази с нито едно наше искане, въпреки че те бяха приети на първо четене, след срещите, които организирахме. Обявяваме се много остро срещу така изписания акт, защото той ни закрепостява. Насилствено се опитват да ни накарат да останем тук, всичко това под надслова за кадрова политика. Излизаме на протест, за да защитим и личния си живот“, каза пред Bulgaria ON AIR една от недоволните лекарки Александра Вълчева от „Пирогов“.Тя заяви, че докторите се чувстват излъгани и обидени. „Министерството ще провежда тези субсидии на болниците, което реално са нашите заплати. Тези субсидии облагодетелстват не нас, а директорите на болници. Не разбирам защо ние трябва да връщаме получените от нас заплати“, коментира още Вълчева.


Тя отбеляза, че лекарите са за кадровата политика, особено в малките населени места, но проектът на Министерството на здравеопазването се опитва да я наложи насилствено. По думите на д-р Вълчева списъци все още няма. „Ние бяхме изготвили концепция със стимули, които да насърчат колегите, но всичко беше пренебрегнато. Идеята беше болниците да получат квалифицирани, мотивирани, доброволно отишли по места кадри. Това в момента липсва“, допълни тя и подчерта, че ефектът от проект за задържане на младите лекари в България ще е обратен – десетки нейни колеги вече подготвяли документите си с желание да специализират в чужбина.


„Силно се надяваме, че живеем в демократична държава и ще успеем да се разберем. В противен случай, ние няма да отстъпим от исканията си“, каза още Александра Вълчева.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.