Тенденция към намаляване броя на младежите в България, които се заразяват със СПИН, отчитат експерти. До средата на ноември 2011 г. в страната има 63 новорегистрирани с ХИВ младежи във възрастовата група 17 до 29 години, което прави 38% от всички нови случаи.  

 
За първи път през тази година броят на новоинфектираните млади хора намалява, отбеляза д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването. 
 
През 2010 г. хората в тази възрастова група са 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. Долната възрастова граница през миналата година сочеше критично понижение - до 15 години. 
 
Към момента в страната са регистрирани 1 438 ХИВ-позитивни лица. 166 от тях са открити през 2011 г. 
 
Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София – 72, Пловдив – 27, Варна – 12, Пазарджик – 11. Около 60% от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). По-голямата част от новите случаи са на мъже – 135, броят на инфектираните жени е 31. Това прави броят на новорегистрираните мъже 4 пъти по-голям от този на жените. 
 
Възрастовите граници на новозаразените хора са 17 и 80 години. 
 
През 2011 г. се наблюдава обаче увеличение с 14% на броя новорегистрирани ХИВ-позитивни лица между 30 и 49 години. 
 
И през тази година се очертават две особено уязвими групиинжекционно употребяващите наркотици и хомосексуалистите. 56 души (34%) от новоинфектираните са от първата група, а 43 (26%) са от втората. При гей общността има увеличение на броя на новорегистрираните случаи с 6% спрямо миналата година. 
 
През тази година са регистрирани и 6 бременни носителки на вируса, и 2 ХИВ-позитивни деца. За да се предотвратят подобни случаи е изключително важно всички жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър от бременността, съветват специалисти.
 
Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна профилактика за предпазване предаването на вируса от ХИВ-позитивна майка на нейното дете. При навременното й прилагане то може да остане здраво в над 98% от случаите.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Държавата осигурява антивирусна терапия за всички нуждаещи се хора. Тя се осъществява в 5 сектора, които са разкрити към Инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна и Плевен
 
В момента от антиретровирусната терапия се възползват 432 души. За тази цел през 2011 г. Министерство на здравеопазването осигури 21 медикамента на стойност 7,9 млн. лв. През 2012 г. списъкът се увеличава с два медикамента, даващи възможност за блокиране поне на четири места взаимодействието между ХИВ вируса и клетката – при влизането, обратната транскрипция, интеграцията в генома на клетката и „сглобяването“ и излизането на вируса, разясни проф. Христо Тасков, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. В страната работят шест здравно-социално центъра, в които се предоставят услуги по превенция на ХИВ/СПИН. 
 
Съвременното лечение е огромен успех на медицината през последните години, защото превърна ХИВ инфекцията от безнадеждно и смъртоносно заболяване в една хронична болест и днес хората, които са започнали навреме лечение и го провеждат правилно, могат да преживеят над 20 години, допълни проф. Христо Тасков.