Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха чернодробна сплит трансплантация. Реципиентът (получателят) е 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза, а донорът – жена на 24 години, с мозъчна хеморагия.

 

“Пациентката се намираше на първо място в нашата листа на чакащи. Веднага след като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация”, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.


 

Първичният склерозиращ холангит, с който е била диагностицирана пациентката, е автоимунен хроничен процес, свързан със склерозиране и инфламационни изменения на интра- и ектрахепаталните билиарни пътища. 

 

Това е прогресиращо заболяване, което може да доведе до чернодробна цироза с класическите за нея усложнения и чернодробна недостатъчност. 

 

Експлантацията (вземането) на органите бе осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”.

 

Направена е т.нар. “сплит трансплантация”. С един донор са спасени два човешки живота, заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. 

 

В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”.

 

Шестчасовата трансплантация е извършена на 26 октомври. Към настоящия момент пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана, добави още проф. Владов.

 

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

 

“Благодарим на колегите от УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив за перфектната организация при кондиционирането на донора и на колегите от болница „Лозенец” за доброто взаимодействие при експлантацията на органите”, коментира още проф. Никола Владов.

 

Екипът на Военномедицинска академия е извършил и други успешни чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната програма през 2007 г. През последните две години болницата инвестира над 1,2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните в България операционни зали, в които се извършва трансплантация на черен дроб.