Млад български лекар работи по създаването на персонизирани импланти за пациенти от ветеринарната и хуманитарна ортопедия. Идеята стартира преди една година с личното вдъхновение на д-р Ваньо Везенков към 3D принтирането и приложението му в медицината.

 

„Попаднах на интересна статия, че в световен мащаб се принтират първите костни модели, които се използват за операции при хора. Реших, че мога да бъда един от пионерите в България, които се занимават с 3D принтиране на кости“, разказа младият д-р Везиров, основател на OS implants, в интервю на Елена Кирилов за предването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.Младият лекар се дипломира преди около месец, а е биотехнологичен предприемач от четири години. Имплантите се правят по образа на компютърната томография. „Всичко започва от пациента, който има дадена травма. Лекуващият лекар прави томография на пациента и след това ние създаваме 3D принтирано изображение на компютърната томография. Третата стъпка е създаването на кости досущ като тези в животинското и човешкото тяло“.


Д-р Везиров обясни, че когато човек се занимава с медицински продукти, има нужда от необходими сертификати и затова от компанията започват първо да правят разработки на животински модели, поради по-евтини и бързи резултати.


„Наши продукти са използвани за провеждането на успешна операция на куче порода йоркширски териер, като размерите на импланта, с които ветеринарят е работил са от порядъка на 1 мм“, разказа още той. Броят на поръчките на имплантите расте, а д-р Везиров не крие радостта си към възможностите, които технологията предоставя. „Имаме 50 продадени хирургични модела, освен това създадохме практически семинар заедно с Българската асоциация по ветеринарна ортопедия, на които поканихме 20 ветеринарни ортопеди, които да работят по еднакъв клиничен случай“.


Към момента стартиращата компания на д-р Везенков произвежда хирургични модели, но следващата стъпка на OS implants е да направи импланти за животни, както и първите персонализирани импланти за хора. По негови думи компанията планира да остане базирана у нас, тъй като вижда възможност за развитие в страната.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.