Млад български лекар спечели престижна награда в International Scholar Award. Наградата е връчена на д-р Радислав Наков от проф. Даниел Хартман на провелата се между 15 и 19 октомври 24-та Европейска седмица по гастроентерология (UEG Week) във Виена. Тя се дава на най-добрите научни разработки на млади учени до 35 години в Европа в областта на гастроентерологията.
 
Темата, за която се получава, е:  „Оценка на ангиогенезата на ректалния карцином чрез имунохистохимични и компютър-асистирани ендосонографски методи“. Проучването подпомага правилната оценка на пациентите с карцином на ректума и допринася за избора на правилно лечение и точна прогноза при тези пациенти.
 
Ръководител на проучването е проф. Людмила Танкова, която е началник на отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“. Другите участници в него са проф. Георги Стоилов, д-р Антонина Гегова, доц. Венцислав Наков, доц. Ваня Герова и д-р Иван Терзиев.
 
Д-р Радислав Наков е председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България. Той е специализант и докторант по ганстроентерология в Университетска болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. 
 
Усъвършенства се в диагностичната и терапевтична гастроинтестинална ендоскопия. Докторантурата му е в сферата на възпалителните чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит, като д-р Наков създава специален алгоритъм за проследяване на тези пациенти.
NEWS_MORE_BOX
 
Всяка година Европейската седмица по гастроентерология обединява над 13 000 гастроентеролози от цял свят в рамките на пет дни. Това е най-важната медицинска среща в световен мащаб по отношение на заболяванията на храносмилателната система
 
По време на конференцията се обсъждат новости в лечението и поведението при пациенти със социално значими заболявания като хронични вирусни хепатити В и С, възпалителни чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, колоректален карцином, гастроезофагиална рефликсна болест и др.