Инсулинова помпа от най-висок клас и консумативи за три месеца на 9-годишния Георги Андреев, както и паричната сума от 11 503, 40 лв. дари варненския митрополит Йоан на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна. Сумата ще бъде използвана за изследване на диабетни антитела при поставяне на диагнозата диабет тип 1 (инсулинозависим), уточниха от лечебното заведение.


Инфузионните инсулинови помпи са иновативна, ефективна и скъпа терапия, която дава възможност на децата с диабет да водят нормален начин на живот. Благодарение на тях не е необходимо малките пациенти да спазват строг дневен рижим и да бъдат подлагани ежедневно на множество убождания. Друго голямо предимство на помпената терапия е, че децата могат да се наблюдават от разстояние, което намалява престоя им в болница. В центъра за иновативни терапии и авангардни технологии в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна се лекуват деца с диабет на възраст от 0 до 18 години от цяла Източна България.


„Това е наш дълг и няма място за похвали. По-скоро разбирам, че диабетът е състояние, което изисква повече грижи и особено ако засегне децата в ранна възраст това е голям проблем и носене на кръст от страна на родителите.“, каза Митрополит Йоан по време на връчване на дарението.„Именно тези антитела потвърждават необходимостта от инсулиново лечение, което е много важно при диагноза на заболяването за засегнатите семейства. Диабетът засяга деца на всякаква възраст - от бебета до младежи. Всеки жест за подпомагане на тези семейства е от голямо морално значение. Благодарността е към всички, откликнали на призива на митрополита да дарят на неговия празник“, заяви и проф. д-р Виолета Йотова, началник на направление педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.


Общата стойност на дарението на висшия духовник е 17 617,40лв., а средствата са събрани по време на 50 годишнината му, когато той е призовал гостите на личния си празник да дарят за каузата.