С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните - в градинката пред Военномедицинска академия (ВМА), беше отбелязан Денят на спасението. На церемонията, под звуците на включени сирени на линейки, бе почетена паметта на лекари, медицински сестри, полицаи и доброволци, загинали при спасяването на човешки живот, предаде БТА.


Венци и цветя бяха поднесени от името на президента на Република България, от името на председателя на Народното събрание, от името на министър-председателя, на министри, на Българския червен кръст, на съсловни организации, синдикати и др. Активно участие в събитието взеха ръководния състав и всички служители на Военномедицинската академия, а сред официалните гости на събитието бяха кмета на София Йорданка Фандъкова, зам. министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, представителите на Български лекарски съюз – проф. Николай Габровски и д-р Николай Брънзалов и др.


Денят на спасението започва през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар“, с подкрепата на Военномедицинската академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст и на синдикатите. От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението беше официализирано с решение на Министерския съвет.„Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки или след заразяване от болестите на свои пациенти“, каза в словото си д-р Тотко Найденов. Той добави, че има и още много хора - полицаи, минни спасители и обикновени граждани, които са загубили живота си, спасявайки други хора. Найденов припомни, че на днешната дата през 1963 година 26-годишният лекар Стефан Черкезов спасява 47 човека от пламнал автобус, след което загива от тежките си изгаряния. На събитието присъстваха още вицепремиерът Валери Симеонов, както и представители на президентството, на Народното събрание, на Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи и др.