В Световния ден на здравето, 7 април, по инициатива на Българския лекарски съюз (БЛС), точно в 12 часа, медици от цялата страна сведоха глави и с вой на сирени почетоха паметта на своите колеги – лекари, медицински сестри, здравни специалисти, борили се до последно за своите пациенти, но самите те загубили битката с Ковид-19.

 

В тежките времена на изпитания всеки загуби познат, приятел или роднина в неравната битка с коварната болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 130 медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг, съобщават от Лекарския съюз.


 

“Дълбок поклон пред стоицизма, човещината, вярата и надеждата, които всички медици носят в душите и сърцата си. Поклон пред паметта на онези герои в бяло, които не са сред нас, но винаги ще носим в сърцата си!”, бяха думите на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той пожела на лекарите и специалистите по здравни грижи здраве, кураж и вяра.

 

Зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски запази минута мълчание пред УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. “От една страна всички заети в сектора имат повод за празник, защото имат с какво да се гордеят. През изминалата тежка година нито един от тях не се отказа и не се огъна пред едно бреме. Остана на мястото си и това се видя от цялото общество. От друга страна, не е време за празнуване, защото редица колеги изгубиха живота си, помагайки на другите. Поклон и светла им памет!”, допълни проф. Габровски.

 

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов почете паметта на загиналите медици пред ВМА. “Искам да честитя празника на всички колеги - лекари и специалисти по здравни грижи, да им пожелая здраве и да им благодаря за неуморния труд и грижи. За съжаление, много от колегите ни загубиха битката с коварната болест. Поклон и светла им памет!”, обърна се към колегите си д-р Брънзалов.

 

В инициативата на БЛС се включиха медици от десетки лечебния заведения от цялата страна, сред които ВМА, УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”, УМБАЛ “Александровска”, ЦСМП - София,  УМБАЛ “Софиямед”, УМБАЛ “Пълмед”, УМБАЛ “Св. Анна”, МБАЛ “Бургасмед”, МБАЛ „Св.София“, УМБАЛ „Канев“, КОЦ-Русе, БЧК и редица други.

 

БЛС благодари на всички, които се включиха в инициативата и почетоха паметта на своите колеги и приятели!