Надзорният съвет на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) се събра, за да вземе решение за подпомагане, със значителен финансов ресурс, на болниците, които обслужват пациенти с Covid-19. 

Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Стойчо Кацаров по време на среща с директорите на софийските болници.

 


Той благодари на лекарите за усилията, които полагат в тежките условия на пандемия. 

 

„Напълно наясно съм колко трудна е ситуацията в страната, особено в болниците. Давам си сметка какво ви коства това, какви са рисковете за обществото ни и колко близо сме до момента, когато може да се окажем в невъзможност да осигурим лечение на пациентите с Cоvid-19 в нашата страна“, подчерта д-р Кацаров.

 

Министърът изтъкна, че въпреки проблемите, болниците се отнасят изключително отговорно към ситуацията. Той засвидетелства подкрепата на правителството, на президента и на всички държавни институции за грижите, които лечебните заведения оказват на нуждаещите се от медицинска помощ български граждани. 

 

Държавата подкрепя лечебните заведения с всичко възможно като организация и финансиране, за да не се допусне болните да не могат да бъдат обслужвани и да се наложи транспортирането им до съседни страни. 

 

„Наясно съм както с проблемите при осигуряването на лекарства и кислород, така и с тези, свързани с цената на тока. Имам цялата картина. Запознат съм с тенденциите и затова приложихме настоящите мерки, които на някои хора се струват драстични, но те са последен опит да не бъде въведен пълен локдаун, защото, ако нещата продължават по начина досега, това е единствената възможност, която остава“, предупреди министър Кацаров. 

 

„Това е усилие, което се надявам нашите сънародници да разберат, за да избегнем най-лошото - пълно затваряне“, допълни още той.

 

Александровска болница е със спрени планови операции, за да могат лекарите да обслужат Covid болните. Леглата за терапевтично лечение за пациенти с коронавирусна инфекция са удвоени, медицинският персонал не стига. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

 

Александровска болница страда от недостиг на персонал, заради натоварването от пациенти с Covid, заяви проф. Атанас Темелков от болницата: 

 

"При нас в момента са 35 интензивни легла, но щата на клиниката за обслужване е 20 пациенти. Ние имаме нужда от друг персонал, персонал от други болници, които не лекуват такива пациенти, да бъде насочен към съответните структури, които да могат да помогнат".

 

Най-тежко е натоварването сред лекарите, които обслужват интензивните легла: 

 

"Някои от тях имат по 10-12 дежурства на месец в Covid-структурите. Отделно продължават работа в другите интензивни отделения. Ние имаме условията, консумативите, респираторите ги имаме. Проблема е персоналът, който се претоварва прекомерно много".