Часове преди началото на новата учебна година служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че присъственото обучение на децата ще бъде приоритет на сегашното правителство.

 

По думите му училищата и университетите няма да бъдат затваряни, освен ако страната не влезе в най-тежката степен на разпространение на коронавируса. Това, съгласно Националния план за справяне с пандемията, означава затваряне на училищата при заболеваемост над 500 на 100 000 население.


 

Новата учебна година ще започне в условията на поредната епидемична вълна на коронавируса, което налага спазването на определени противоепидемични мерки. В тази връзка тържествата за първия учебен ден ще бъдат присъствани, но само ако на открито и с различен начален час за отделните випуски.

 

Противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват в училище, са посочени в изготвените от Министерството на образованието насоки за обучение в условията на епидемия. Децата от 1 до 4 клас и техните учители няма да носят маски в класните стаи, а само в общите пространства. Маските обаче ще са задължителни навсякъде за учениците от 5 до 12 клас. Освен това класните стаи ще се проветряват поне два пъти по време на час и ще се дезинфектират редовно.

 

При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици или учители, директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка.  

 

При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на ковид-19 или при заболеваемост сред учителите, която прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът ще предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда. 

 

Новата учебна година у нас започва с 30% ваксинирани учители и малко над 20% преболедували ковид-19, стана ясно по-рано през седмицата от изявление на министъра на образованието Николай Денков. По думите му при учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

 

От МОН посочиха, че при влошаване на епидемичната обстановка и преминаване към онлайн обучение, за всички ученици и учители ще бъде осигурен достъп до интернет от домовете. За целта в началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. Освен това училищата ще поемат таксите за интернет на децата от социално слаби семейства. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка.

 

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.