Дванайстият етаж на следродилното отделение на университетската Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом” в София е ремонтиран. Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров посети отделението. 

 

„Тук съм, на първо място, за да изразя уважението си към колегите, които работят в лечебното заведение, и на второ място – за да кажем на всички наши сънародници, че Covid-19 е огромен проблем, но в здравеопазването, в болниците и въобще в живота има и други важни неща, извън вируса и пандемията”, заяви д-р Кацаров. 


 

Проектът е реализиран със средства, предоставени от Министерството на здравеопазването. Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Иван Костов използва случая, за да благодари на Министерството за оказаната финансова подкрепа. 

 

“От десетилетия в Университетска болница „Майчин дом“ не е реализиран такъв мащабен ремонт на послеродово отделение. Затова днес с моите колеги сме изключително щастливи. От 6 декември, 2021 г., когато отделението официално ще отвори врати. Бъдещите майки ще се радват на прекрасни европейски условия - отделението разполага с 21 стаи с общо 40 легла, като 7 от стаите са луксозни.

 

Обособени са единични, двойни стаи и ВИП апартаменти, в които има телевизор, хладилник и собствен санитарен възел. Създаден е отделен кът за кърмене и за тоалет на бебетата“, уточни проф. Костов.

 

В рамките на събитието министър Кацаров сподели, че по времето, когато неговата дъщеря е родена в „Майчин дом“, болницата също е предоставяла най-добрите условия за бременни, родилки и новородени деца. 

 

„Още нещо ми се е запечатало в съзнанието – един разговор преди 20 години с бившия министър на здравеопазването доц. Петър Бояджиев на тема къде е най-добре една майка да роди. Тогава доц. Бояджиев каза: „Ако всичко е нормално, детето може да се роди във всяка болница, дори и вкъщи, но ако има усложнения при раждането или с новороденото, трябва жената да е на място, където има добри специалисти. Това е основният критерий при избор на болница, а добрите специалисти са в „Майчин дом“, макар условията да не са най-луксозните“, разказа д-р Кацаров. 

 

Днес, освен че в университетската болница има добри специалисти, създадени са и отлични условия. Ползата от всичко това е за пациентите – за майките и техните деца, а след това и за хората, които работят в лечебното заведения, допълни здравният министър. Той изрази надеждата си за повече поводи за отбелязване, въпреки трудната ситуация, в която се намира страната ни. 

 

„Майчин дом“ поема основната тежест при бременни с Covid-19 в страната, като до момента през лечебното заведение са преминали около 300 жени с коронавирусна инфекция. Ражданията са около 100. „Потоците на здрави и диагностицирани с коронавирусната инфекция жени са разделени и досега не сме допускали вътреболнична инфекция. Нека бъдещите родилки и майки бъдат спокойни, че при нас е създадена идеална организация и можем да се похвалим с резултати, които са на много високо световно ниво“, подчерта проф. д-р Иван Костов.