Може да загубим 16 млн. лв. по програма „Спри и се прегледай”.


Това обяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при изслушването й на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване.

 


Изслушването е в съответствие с новите правила за работа на комисиите в парламента, които дават възможността веднъж месечно в месеца депутатите от ресорната комисия да задават въпроси към министъра. Така се получава своеобразен мини парламентарен контрол по актуални теми.

 

Министър Андреева подчерта още, че „Спри и се прегледай” е най-злополучно развиващата се програма. Националната кампания се осъществява с европейски средства по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Общата стойност е 19,5 млн. лв.


”До юни месец не се беше прегледал нито един пациент. Поискахме разрешение от Министерството на труда и социалната политика за удължаване с още една година тази програма. Ще загубим 16 млн. лв. и пациентите няма да получат помощ”, отбеляза министър Андреева. Тя подчерта още, че програмата за младите лекари специализанти също не се развива добре.


„Надявам се там да се справим до следващата година и те да получат финансиране за своето обучение”, посочи министърът.