„Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим“. С тези думи здравният министър Кирил Ананиев успокои студентите от Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ след новината, че болница „Лозенец“ вече няма да е университетска болница, а педиатрия.


На извънредната среща със студентите и ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков, министър Ананиев подчерта, че няма място за притеснение. „Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация“. Той подчерта, че Министерството на здравеопазването (МЗ) е взело всички мерки за определянето на допълнителни клинични бази, в които да се провежда обучението на студентите. На среща с директорите на университетските болници в София с екипа на здравното министерство, всички те са декларирали готовност да отворят вратите си за студентите на Медицинския факултет на най-стария университет у нас. „Важно е да изберем кои от тях искаме за вас. Заедно ще решим кои да са те“, категоричен беше Кирил Ананиев. 


Студентите получиха и уверението на здравния министър, че няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет, като последната е направена през тази година и е за 6-годишен срок. В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на обучаващите се и завършилите Медицинския факултет. „Няма да има прекъсвания на обучения, няма да се наруши учебният процес заради преобразуването на болницата и преместването на клиники“, подчерта Ананиев.В 6-месечен срок Министерството на здравеопазването трябва да е готово и с анализ на състоянието на болница „Лозенец“, а самото преобразуване ще отнеме толкова време, колкото е необходимо. На всеки етап ще бъде провеждана среща със студентите, а решенията ще бъдат взимани съвместно. Намеренията на здравното ведомство са детската многопрофилна болница да бъде създадена по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, като ведомствена болница към министерството. „Това ще стане поетапно, като в същото време ще строим новия корпус, с който да отговорим на изискванията за леглови капацитет за детска болница“, посочи още здравният министър. 


От думите му стана ясно, че предстоят разговори и с всеки един от лекарите, които сега работят в болница „Лозенец“. Те ще получат предложения, които да удовлетворяват изискванията къде да практикуват професията си. Крайното решение къде да работят ще бъде тяхно.


Министър Ананиев обеща Министерството на здравеопазването да отговори официално на всички писмени въпроси на студентите и тези отговори да бъдат гаранция както за поетите ангажименти, така и за търсене на бъдеща отговорност.