След гръмкото представяне на вариантите за нов здравноосигурителен модел преди девет месеца и последвалите критики от различни съсловни организации и специалисти, здравният министър Кирил Ананиев заяви, че се работи над ново предложение за реформа.


„Няма да се откажа от това, което съм поел като ангажимент – промяна на здравноосигурителния модел. В момента сме в процедура на обобщаване, анализ и систематизиране работата на работните групи, което предполагам ще приключи до края на този месец. През юли месец ще направим нова кръгла маса и ще представим този модел, който е най-предпочитан от представителите в работната група и отговаря най-много на визията на Министерството на здравеопазването“. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазване към Народното събрание и допълни, че след представянето на модела ще започне и подготовката на необходимите нормативни изменения, които ще бъдат внесени в парламента през есента.


Puls.bg припомня, че есента на 2018 г. Кирил Ананиев представи три предложение за реформа в здравеопазването – при първото, което понесе най-много критики, над здравната вноска от 8%, трябваше да се въведе задължителна вноска от 2% при застраховател. Във втория вариант вноската оставаше същата (8%), но всеки здравноосигурен трябваше да плаща задължителна застраховка за лечение в болница на средна стойност 12 лева месечно. И третото предложение - събрало най-много подкрепа, бе за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор на хората дали да внасят цялата си здравна вноска в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или в частно застрахователно дружество.Министър Ананиев коментира и Централизираната електронна система за закупуване на лекарствени продукти, като посочи, че на 10 юли Министерството на здравеопазването ще стартира първия етап от процедурата за закупуване на медикаменти за нуждите на лечебните заведения. Лечебните заведения могат да подават своите заявки от 10.06 до 24.06.2019 г., като предмет на заявките следва да бъдат необходимите им лекарства за 2020 г. и 2021 г.


Паралелно с процедурата по набирането на заявки, ще бъде проведен и независим одит на електронната система. Целта е да бъде удостоверено, че системата гарантира сигурността и неприкосновеността на данните на различните потребители, както и че информацията не може да бъде манипулирани от трети лица.


След приключване на първия етап от процедурата и на одита чрез системата ще бъде обявена и самата обществена поръчка за закупуването на заявените от лечебните заведения лекарствени продукти, стана ясно още от думите на Ананиев.