Нов опит за реформа на здравната система у нас ще направи здравният министър Кирил Ананиев днес в 10 ч. На Кръгла маса в НДК той ще представи за пореден път нов здравноосигурителен модел, чиято цел е да се гарантира по-добро и устойчиво здравеопазване. Поканени за участие са представители на правителство, Народното събрание, съсловни и пациентски организации, както и водещи фигури в здравеопазването.


Основното предложение на Кирил Ананиев отново е пълна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и възможност на здравноосигурените лица да избират здравно осигуряване в частни фондове. От предварителната информация, която сподели администрацията, става ясно, че здравноосигурените лица ще могат да избират къде да се осигуряват - в частен здравен фонд или в Здравната каса. 


Частните фондове трябва да са набрали един милион души, за да стартират, а хората, които не са избрали фонд, ще останат осигурени в НЗОК. Застрахователните дружества, които искат да работят в основния здравен пакет, ще трябва да се прелицензират и ще са задължени да записват всички желаещи се лица, без да правят каквато и да е предварителна селекция.При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса, е записано още в модела на Ананиев. Здравната вноска остава 8%.

 

"Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски дружества и които ще генерират печалба, това е американски модел. Само че американският модел не работи с 4% от брутния вътрешен продукт, а със 17", коментира новото предложение за реформа пред БНР бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров.

 

Експертът е поддръжник на демонополизацията на касата, но е скептичен, че моделът, предлаган от министър Ананиев, изобщо ще проработи у нас заради високите изисквания към фондовете. „Тези фондове ще изискват отделен лиценз и това е правилно. Вторият проблем е, че тези фондове ще работят по Закона за застраховането, а касата - по Закона за здравното осигуряване, при положение че вършат една и съща услуга… Имайте предвид и че разходите на фондовете, в сравнение с Касата, са доста по-големи. Фондовете ще имат издръжка, печалба, гаранциони влогове. Щом се набират осигурени, това значи и разходи за брокери, за комисиони", допълни Петров.


Междувременно преди дни Министерство на здравеопазването стартира и обществената поръчка за изграждането на Национална многопрофилна детска болница. Крайният срок за подаване на офертите е до 20.08.2019 г., 17.30 часа, в деловодството на здравното министерство. Отварянето на постъпилите предложения ще се състои на следващия ден – 21.08.2019 г. в сградата на министерството.


Очакванията на Министерството на здравеопазването са през есента да бъде избран изпълнител и да започне реалното изграждане на Националната многопрофилна детска болница. Срокът за изпълнението на обществената поръчка е до 42 календарни месеца от подписване на договора с избрания кандидат.


Предвиденият максимален финансов ресурс на възложителя за изпълнение на всички компоненти в обществената поръчка възлиза на 95 442 000 лв. с ДДС.