Медицинските сестри у нас имат своето право да протестират за по-добри заплати и условия на труд, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти „Смятам, че специалистите по здравни грижи имат своето основание, и Министерството на здравеопазването, и правителството правят практически стъпки това да се случи. С решението на Министерския съвет, с което се предоставиха допълнително 30 млн. лева, както и с разпределението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за болнична помощ, считам, че в лечебните заведения ще постъпи един ресурс, по-голяма част от който да се използва за увеличаване на заплатите на медицинския персонал“, допълни Ананиев.


Решението с колко ще се увеличи възнаграждението на професионалистите по здравни грижи ще бъде взето от съответното ръководство – директор на болницата и борд на директорите. „В много от болниците възнаграждение на медицинските сестри от 900 лв. ще бъде постигнато, в други лечебни заведения заплатите ще бъдат близки до този размер. Усилията ни са насочени в посока до две-три години да достигнем до такива размери на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи“, допълни здравният министър.


От думите му стана ясно, че на общинските лечебни заведения вече са изпратени разчетите за разпределението на средствата, които министерството ще им отпусне тази година. Регионалните здравноосигурителни каси също са уведомили болниците за бюджета, с който ще разполагат. „На лечебните заведения ще бъде дадено време да направят собствените си анализи, а от средата на март ще започнем срещи с тях. По този начин ще им осигурим време да проведат разговори на ниво лечебно заведение, включително с професионалистите по здравни грижи, със синдикатите вътре в болниците, т.е. да се проведе колективно трудово договаряне“, допълни още министър Ананиев.По отношение механизма за отпускането на 30-те милиона лева за областните и общинските болници министърът беше категоричен, че Министерството на здравеопазването финансира тези лечебни заведения единствено и само за извършена дейност по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения. Става дума за дейности, които попадат извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и чието финансиране от страна на министерството е регламентирано със закон.