На извънреден брифинг в Министерски съвет, преди минути министър Кирил Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на маски на открити и закрити обществени места. 


„Тъй като няма пълно обществено съгласие в нашето общество, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество. Вместо това българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще ги раздадем чрез Министерството на труда и социалната политика на хората, които са социално слаби и хората, които нямат възможност да си закупят такива маски“, заяви здравния министър Ананиев.


Маските ще бъдат закупени до седмица-две и ще бъдат раздадени на хората. Те ще са тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите.
По думите на здравния министър всички мерки, които се предприемат от Щаба и правителството са насочени към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на разпространението на коронавируса на територията на България. „Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези марки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Ето защо дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за българските граждани мерки“, каза още той.По думите му, от Европейската комисия подкрепя мерките, които предприема България, като подчертават, че са превантивни и ни дават за пример на всички останали държави. Подкрепа Ананиев е намерил и сред колегите от Брюксел.


По рано през деня, стана ясно, че ако се наложи, оперативния щаб може да препоръча на правителството да вземе още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса - тотална забрана на рисковите групи да излизат от домовете си или излизането от дома само с декларация. Това заяви вицепремиера Томислав Дончев пред „Нова телевизия“.


Скоро ще е на разположение и система, в която хората ще могат да проверяват дали са били в контакт със заразен. Всеки ще може чрез тази система да уведоми, че ще излиза за деня, например с приложение на мобилния телефон.