Искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено, заяви по време на парламентарния контрол министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В отговор на депутатски въпроси той поясни, че средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева.


„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“.


Кирил Ананиев изрази надежда, че до края на годината ще бъде стабилизирано финансовото състояние в сектора и ще бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.Междувременно протестите на медицинските сестри в Карлово продължават, а Български лекарски съюз обяви, че няма да подкрепи предстоящия Национален протест на специалистите по здравни грижи, който се организира на 7 октомври от КНСБ.


От откритата позиция на съсловната организация става ясно, че те няма да участват в протеста, заради постигнати договорености с Министерство на здравеопазването, които ги удовлетворяват. Сред тях са увеличението на клиничните пътеки с минимум средно 15%, увеличаване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобразено с растежа на минималната и средната работна заплата за 2020 г.,  премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени, както и договорката в Националния рамков договор да бъде записано задължителен минимален процент от стойността на клиничните пътеки за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи.


Пред БНР и активистката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева категорично заяви, че няма да подкрепят КНСБ. „Не е нормално ние да застанем до едни предатели, рамо до рамо, и да протестираме за нещо, което отдавна вече трябваше да имаме. За мен този протест е режисиран“, заяви Илиева и допълни, че основния виновник за нейното уволнение е именно КНСБ.