Два месеца след като официално спиналната мускулна атрофия (СМА) бе включена в списъка на редките заболявания, днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че четири наши клиники са в готовност да започнат лечението и у нас. Към момента малките пациенти минават през Център Фонд за лечение на деца и се лекуват изцяло в чужбина.


„Създадена е необходимата организация и вече 4 клиники имат готовност да извършват това лечение. Вчера разговарях с директора на „Александровска“ болница, той може още днес да започне лечението на тази болест. Осигурено е необходимото финансиране“, сподели министър Ананиев пред bTV. По думите му министерството поддържа добри взаимоотношения с фармацевтичната фирма, доставчик на медикамента и на този етап на склад са осигурени 12 ампули. „Имаме четири дечица, които чакат лечението. Те са на финалната фаза в разглеждане на Обществения съвет и очакваме заповедта на директора на фонда и незабавно ще бъдат лекувани“, допълни Ананиев.


През януари наши специалисти бяха изпратени в Испания на обучение как да провеждат лечението на спиналната мускулна атрофия със специфичния лекарствен препарат.Кирил Ананиев коментира и проблема с белодробните трансплантации, като прогнозира, че те ще се изпълняват у нас може би в средата или края на 2020 г. „В момента тече обучение на наши специалисти в Австрия. През май ще заминат трима души, двама от Военномедицинска академия (ВМА) и един от „Света Екатерина“. Създаваме необходимите финансови организационни условия това да се случи. Това, което мога да кажа като новина е, че на 2 април заминават първите двама души, които са определени по специални критерии да бъдат прегледани и да се установи готовността им за съответната белодробна трансплантация и надявам се, това да стане факт“, обясни министърът.


В работния график на здравното ведомство е и доизграждането на националната здравно-информационна система. Кирил Ананиев бе лаконичен по въпроса кога очаква финализирането на проекта, част от който е и електронното досие. Той изрази мнение, че ако обществените поръчки протичат безпроблемно крайният оптимистичен срок е 2019 г.