Предстои да отбележим Международния ден на йога на 21 юни 2022 г. в над 43 населени места в България.

 

Основното събитие е предвидено от 10:00 часа в Интер Експо център в столицата, като е със свободен достъп за всички, които желаят да присъстват, информира Българското национално радио (БНР). 


 

​​Представители на известни класически школи, ще демонстрират йога практики, някои от които предназначени за преодоляване на определени здравословни проблеми.

 

Учени практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога. Предвидени са и щандове с книги по йога, вегетарианска и индийска храна, сувенири и пр., съобщава БНР.

 

Сред лекторите е Добринка Димитрова, завършила Националната спортна академия "Васил Левски" със специалност йога.

 

Международният ден ще бъде отбелязан в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и други по-малки населени места.  

 

Честванията са под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. Санджай Рана. 

 

В Организационния комитет си сътрудничат редица правителствени и неправителствени организации – Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация "Изкуството да живееш" – България, Фондация "Девам", Асоциация "Индия", Индологическа фондация "Изток-Запад", посолството на Република Индия и др.

 

Денят е празник на физическата и духовната сила, която йога е донесла на световната сцена. Йога се счита за древна практика, която възниква преди 5 000 години в Индия. Тя е разработена като начин за взаимно свързване на ума, тялото и душата, за да може човек да се приближи към просветлението. 

 

След популяризирането ѝ на запад, йога се превръща в метод за упражнения и релаксация, с твърдението, че помага за общото благосъстояние на тялото, облекчава физическите наранявания и хроничната болка.

 

Как да отбележим Деня на йога, ако сме начинаещи?

 

Практикуването навън, на балкона, на двора, в парка, на плажа, може да вдъхне малко свеж въздух в самите йога пози. 

 

Човек може да адаптира свое собствено "ом". Става дума за собствен поток от движения и откриване на нови комбинации, съчетани с фон от любима музика. 

 

По този начин човек може да фокусира енергията си и да синхронизира дишането си с музикалните преходи.

 

Споделянето на преживяването с приятел може да бъде точно правилната мотивация, от която човек се нуждае, за да обнови физическата си активност.