Освен че медицинските сестри у нас и по света празнуват своя професионален празник, на 12 май отбелязваме и Деня за информираност за ревматичното, автоимунно заболяване фибромиалгия. Между 3 и 6% от световното население страда от фибромиалгия. У нас няма яснота колко българи са с тази болест. 
 
Силни болки в мускулите и смазваща умора, без видима причина за това, са основните симптоми на  фибромиалгията. Тя може да се познае по голямата болезненост при натиск на определени точки, симетрично разположени на тялото.  При 40 % от болните има мигрена и главоболие. Неспокоен сън, депресивни състояния, тревожност, хронична умора, нарушаване на регулацията на дебелото черво и пикочните пътища, са придружаващи симптоми. Факторите, които могат да отключат болката са студ, тревожност, шум, влажност.
 
Болестта засяга десет пъти повече жени, най-вече тези, които са между 20 и 50 години. Много от тях трудно изпълняват ежедневни дейности заради силните болки и сковаността в мусколите. У нас липсата на подкрепа от страна на работодателите и държавата, както и получаването на адекватна информация от лекарите, са основните проблеми, с които се сблъскват болните от  фибромиалгията. 
 
„Най-вероятно броят на хората с фибромиалгия многократно надхвърля диагностицираните пациенти“, казва Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматични заболявания (ОПРЗБ). И изтъква, че болестта се диагностицира много трудно. „Диагнозата се поставя чрез измерване на прага на болка с апарат долориметър и информация от болния за съпътстващи симптоми и наличие на отключващи фактори. Такива могат да бъдат нервно и психическо напрежение; психически травми в детството; хронична преумора; наличие на други ревматични болести, протичащи с хронична болка“, обяснява от своя страна д-р Валентина Решкова, ревматолог в Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Отбелязването на днешния ден е част от Информационната седмица за ревматичните заболявания в България. Датата 12 май обаче не е избрана случайно. Тогава е родена Флорънс Найнтингейл (на снимката), която поставя основите на професионалната сестринска грижа. Тя заболява от фибромиалгия на 40-годишна възраст.