Център „28 дни, за да си чист“ за терапевтична помощ на зависими от алкохол, хазарт, наркотици, интернет и комбинирана зависимост ще реализира своята програма в хотел „Роял“, Боровец. 

 

Екипът е съставен от осем терапевти, сред които лекар, психолози, социални работници, педагогически и други медицински специалисти, които прилагат световно утвърдения като най-ефективен метод за лечение “Минесота”. 


 

Досега той бе липсващо звено в лечението на зависимите в България.

 

Метдоът се прилага след задължително многостепенно обучение и при постоянна супервизия за максимално ниво на ефективност от прилежащия му Европейски център за обучение на специалисти. 

 

Българските терапевти разполагат с всички необходими съпътстващи за успешно провеждане на терапията формуляри, анкети и карти, получени при проведените обучения.

 

Повече информация, относно записването и програмата е достъпна на фейсбук страницата на „28 дни, за да си чист“, както и на имейл адрес clean28days@abv.bg

 

Обучението на терапевтите за работа в Център „28 дни, за да си чист“ е финансирано от негвоите създатели със собствени средства.

 

Какво представлява Методът "Минесота"?

 

Моделът на лечение „Минесота“ основно се прилага минимум 28 дни.  Доказано е, че около 20 дни са необходими на човек да пребори утвърдените вече вредни навици, като при лечение на зависими по този метод за 28 дни зависимият се подлага на изключително интензивна и резултативна терапия в специално изградена за целта среда.

 

Моделът „Минесота“ е създаден и работи в САЩ вече повече от 70 години. Методът ефективно се прилага и в правораздавателната система на САЩ като пробационна мярка с право на избор при извършени леки правонарушения – лечение или затвор.

 

От европейските държави най-много центрове по този метод работят в Полша, където на държавно ниво е прието, че зависимост е социално значимо заболяване. 

 

Лечението се заплаща от здравната каса, като признание за доказана ефективност с най-висока успеваемост – над 50%.

 

Също така, в Полша има утвърдена система за обучение и сертифициране на лечение на зависимости по метод „Минесота“ от близо 15 години.  

 

Методът не пречи на личния и професионалния живот

 

На първо място той е насочен към хора, активно участващи в живота – работещи и имащи семейства и приятели. 

 

Те могат в рамките на 28 дни, в пълна дискретност и конфиденциалност, да преминат през терапия и да се върнат отново в собствената си среда, за разлика от дългосрочни терапевтични програми /от 8 до 12 месеца/, работещи в България на този етап.

 

Това е шанс за по-добър или нов живот на хора, които не могат да си позволят за дълго време да напуснат семействата си и работата си. 

 

Преминаване през терапевтичен курс само за 28 дни не прекъсва трудовите ангажименти и участие в социалния живот.

 

“От десетилетия България е една от малкото държави в ЕС, където интензивната терапия на зависимости няма стабилна основа и поради тази причина не работи. Наблюдаваме усилия в различни посоки, и дори тези усилия заслужават внимание и подкрепа от страна на държавата.

 

Център „28 дни за да си чист“ за терапевтична помощ по метод „Минесота“ до 2 години има възможност и капацитет да създаде мрежа от обучени за целта терапевти, които да се включват в работата с пациенти, преминали през терапия с цел подкрепа”, заявяват създателите.

 

Къде се провежда програмата? 

 

Хотелът се намира на 3 км от центъра на Боровец. Разполага с просторни стаи и апартаменти, много обособени помещения за провеждане на индивидуални и групови терапии, големи тераси и външни площи, както и площадки за волейбол, тенис на маса и много други. 

 

Мястото изцяло отговаря на изискванията за провеждането на програма по метод „Минесота“.

 

Зависимостите под сянката на пандемията от Covid-19

 

В края на 2021 година, след 64-тото си заседание Комисията по наркотични вещества към ООН публикува доклад, в който подробно е обяснена връзката между пандемията и задълбочаването на проблема с наркотичните зависимости.

 

Според експертите нарасналата консумация на дрога се дължи на възникнала трайна  празнина в социалния живот, липса на възможност да практикуваш обичайните си хобита и занимания, липса на пълноценни контакти и общуване. 

 

Дължи се и на факта, че все повече наркозависими хора достигат до състояние на разрушено физическо и психическо здраве в определен момент от живота си.

 

По време на пандемия трайни вреди са нанесени и на хора, страдащи от различни зависимости, в някои случаи стигнали до фатален край. Епидемията от Covid-19 фокусира почти изцяло вниманието на хората по света върху една-единствена тема, а именно – новият вирус. Така всяка друга сфера на живота остана на заден план.

 

Според Комисията по наркотичните вещества към ООН, значително се е повишил броят на жертвите на наркотични зависимости. Леталният край за тези хора е все по-често срещано явление. Един от аргументите относно причините за това е локдаунът. 

 

Повишената тревожност, намалелите доходи вследствие на изолацията и невъзможността за снабдяване с други опиати на улицата карат зависимите да прибягват до дрогиране с други медикаменти, които са им “под ръка”.