Лицата, пристигащи от държави в “червена зона”, се допускат у нас при представяне на валиден цифров Covid сертификат на Европейския съюз за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи. Актуализираните мерки са облекчени и влизат в сила от 1-ви февруари, 2022 г. 

 

Държави от “червена зона” се считат тези, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5 000 на 100 хил. население. 


 

Припомняме, че досега граждани, пристигащи от тях, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, бяха задължени да представят и отрицателен резултат от PCR тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина

 

Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение за гражданите.

 

Изискванията за лицата, пристигащи от „зелена“ и „оранжева“ зона остават непроменени.

В списъка на държавите се въвежда „тъмночервена“ зона. В нея попадат държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5 000 на 100 хил. души население.

 

Лицата от „тъмночервената“ зона се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които притежават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест.

 

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина.

 

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

 

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в „тъмночервената“ зона, се допускат в България при представяне на валиден цифров Covid сертификат на Европейския съюз за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай че не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

 

От 1-ви февруари, 2022 г. в „тъмночервената“ зона попадат Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и др.

 

С пълния текст на заповедта и актуализирания списък на държавите по цветови зони можете да се запознаете тук.

 

Министерството на здравеопазването напомни също, че от 1-ви февруари, 2022 г., съгласно европейски регламент, се въвежда валидност на цифровия сертификат за завършен ваксинационен курс и той е до 270-тия ден (края на 9-тия месец) от датата на поставяне на завършващата ваксинационния цикъл доза. При изтекъл сертификат (т.е. изминали 270 дни от поставянето на завършващата ваксинационния цикъл доза) лицата  могат да пътуват с някой от другите сертификати – за преболедуване, за изследване или за бустер.

 

“Обръщаме внимание, че всички граждани, които притежават сертификат за поставена бустерна доза срещу Covid-19, могат да влизат в страната от всяка държава в света, без значение на цветовата зона, в която съответната държавата попада”, допълниха още от Здравното ведомство.