Премиерът Бойко Борисов свика извънредно Съвета по сигурността заради коронавируса. Все повече българи търсят информация от здравните власти относно новия COVID-19, а предпазните маски в аптечната мрежа свършиха още преди седмица. Адекватни ли са мерките, които страната ни въвежда за овладяването на ситуацията и успя ли паниката да завладее хората? Отговарят водещи специалисти у нас.


„Страната е готова, имаме национален план и комитет за борба с евентуална епидемия. За разлика от предни години нещата са добре организирани, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR пулмологът д-р Александър Симидчиев.


По думите му светът все още не знае много неща за коронавируса. „Единствената ясна цифра до момента, е че около 90% от хората, които се излагат на вируса се заразяват. Не сме сигурни и каква е смъртността – по предварителни данни тя е под 3% и това са предимно по-възрастните хора и тези с хроничните заболявания“, посочи той за „България сутрин“.Според д-р Симидчиев най-важното в ситуацията, в която се намира страната ни е да не се поддаваме на инфодемията - прекалено многото, различни и непроверени новини по темата. „Да няма паника и да сме организирани е изключително важно. Колкото сме по-здрави първоначално, толкова по-трудно ни поваля вирус. Няма смисъл от правене на тестове, ако човек няма симптоми, а само се съмнява“, потвърди и пулмологът. 


Негов експеримент, в търсене на маски в няколко софийски аптеки, потвърждава, че те липсват в търговската мрежа. „Хората са се презапасили, но е важно правилно да използват маските“, подчерта той.

 

Как трябва да се постави предпазна маска може да проследите във видео материала...

 


Председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски от Военно медицинска академия (ВМА) също коментира заплахата от болестта у на пред Нова телевизия.


„Още вчера бяха взети редица важни решения, бяха начертани и функциите на този щаб за ограничаване на мащабите на евентуалната инфекция. На този етап има голяма разлика между някой, който има температура и си живее в София и лица, които се връщат от места, в които има зараза. Ако се връщаме от Италия и Китай и имаме признаци като температура или кашлица, трябва да се обадим първо на личния си лекар и той ще ни информира какво да направим. Не препоръчваме да се ходи директно в болница”, подчерта проф. Мутафчийски.


По думите на водещия специалист има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на личния лекар и той ще извърви цялата процедура по карантиниране. „Изолираните хора в Сливен и в Пловдив са под карантина, хоспитализирани са, но все още няма резултати. Очакваме днес по обяд да имаме такива”, каза още той.


Сред първите задачи на Кризисния щаб още вчера са били доставката на лекарства и осигуряване на предпазни облекла за медицинския персонал, които имат евентуален контакт с болни. „До момента са раздадени около 8 000 костюма, за да може да бъде защитен персонала”, допълни проф. Мутафчийски.

 

От днес екипи освен на летищата в страната, ще има и на сухоземните граници, които до доставяне на термокамерите ще работят с безконтактни термометри. Това съобщи пред БНТ доц. Ангел Кунчев: "Всеки, който се прибира и имаме данни, че е от Италия, му се препоръчва да се подложи на 14-дневна карантина. Ако вече има някакви признаци, той директно се поставя под медицинско наблюдение".

 

Също от днес - 25 февруари, авиокомпания „България Ер“ отменя полетите си до 27 март, от и до Милано. „Сигурността и здравето на нашите пътници са от първостепенно значение за нас“, заявяват от авиокомпанията и допълват, че всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса.

 

Най-важното условие за да се запази спокойствие в обществото е да се следват стриктно мерките и препоръките на Кризисния щаб. Подобно мнение изрази в студиото на „България сутрин“ и доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София. 


„Препаратите за дезинфекция се ползват рутинно във всяка болница. Вкъщи трябва да се спазва елементарна лична хигиена - да се мият ръцете и да се избягва ненужно посещаване на места, където има много хора“, обясни експерта.


Според него абсолютна изолация е трудно осъществима, но е препоръчително да се избягва контакт с болни хора. „Маските създават измамно чувство на сигурност, но те защитават донякъде. Повече предпазват тези, които са болни, да не разпространят заболяването. Коронавирусът се предава по всички възможни пътища“, допълни доц. Мангъров в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.