През май и юни кръвното налягане ще се измерва безплатно в 12 български града по повод Световния ден на хипертонията, който отбелязваме на 17 май. 


В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Заболеваемостта от артериална хипертония при хората над 15-годишна възраст е около 30%, по данни на НСИ за периода 2008–2017 г.

 


Все повече нарастват случаите на високо кръвно налягане и при хора в по-млада възрастСтресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане

 

Изследванията показват и увеличаване на дела на хората с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно, която повишава риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения и влошава сърдечната недостатъчност.

 

Мозъчният инсулт е втората водеща причина за смъртност в света, след сърдечносъдовите заболявания, свързана с лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и разходи за здравната система.

 

Много хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява и с ниските нива на информираност и липсата на редовно измерване на кръвното налягане, информират от БЧК.

 

Причините за високо кръвно са свързани и с разпознаваеми рискови фактори като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол, както и недостатъчна физическа активност.

 

Скрининговите проучвания на Българската лига по хипертония през годините показват висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. 

 

Това e причината ежегодно да се провеждат информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България. 

 

През май и юни в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград, са планирани 15 локации за измерване на кръвно налягане.

 

17 май, понеделник, 10-16 ч.

София – Южен парк, вход от ул. „Витоша“

Пловдив – главна улица, пл. „Стефан Стамболов“ (до община Пловдив)

Варна – Морска градина – Централен вход

Бургас – ул. „Александровска“ (пред община Бургас, до фонтана)

Плевен – център, пешеходна зона (до фонтаните)

 

19 май, сряда, 10-16 ч.

Стара Загора – главна улица, пешеходна зона, с/у община Стара Загора

 

22 май, събота, 10-16 ч.

Добрич – пешеходната зона до община Добрич

 

2 юни, сряда, 10-16 ч.

Хасково – площад пред община Хасково

 

7 юни, понеделник, 10-16 ч.

Благоевград – начало на пешеходната зона

 

9 юни, сряда, 10-16 ч.

Кърджали – парк на комплекс „Русалка“

 

10 юни, четвъртък, 10-16 ч.

Ботевград – площад пешеходна зона (до фонтана)

 

17 юни, четвъртък, 10-16 ч.

Русе – централна градска част

 

Участниците ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

 

Кръвното налягане ще се измерва с електронни апарати, снабдени с технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тя е сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

 

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%.