Открито е огнище на Neisseria meningitidis (менигокок) в 37-ма детска градина “Вълшебство” в град София. Вследствие на бактериалната инфекция и развил се менингит е починало 5-годишно момченце. 16 деца са носители на бактерията и в момента са на превантивно антибиотично лечение. 

 

Към момента присъственото обучение в детската градина е преустановено, съобщи директорката Гергана Петрова. Двама членове на персонала също са дали положителни проби за наличие на бактерията. Няма лица с потвърдена симптоматика на менингит засега. 


 

Директорът на столичната детска градина сподели пред Българското национално радио какво се е случило с момченцето още миналия четвъртък. 

 

Първо е повърнало, след това температурата му бързо е започнала да се покачва, уточнява тя. Родителите са били своевременно уведомени и са дали позволение на сина им да бъде дадено лекарство за понижаване на температурата. Впоследствие бащата е прибрал детето, като от детската градина са насочили семейството към личния лекар. 

 

Вече е минала една дезинфекция на детската градина, която ще бъде повторена следващите дни, съобщи още директорката пред БНР. 

 

"Фирма дезинфекцира целия корпус, своевременно целият персонал на детската градина направи дезинфекция на всички групи. Очакваме живот и здраве, да се завърнат децата отново в детската градина. Не мога да кажа кога очакваме разпореждане от здравните власти, това е в техните правомощия."

 

Направени са изследвания от Националния център по заразни и паразитни болести. Те са установили, че бактерията причинител на инфекцията е Neisseria meningitidis (менигокок). След установяване на положителните случаи на контактните лица, веднага са проведени изследвания на децата от останалите 10 групи в детската градина. 

 

Носителство на менингокок е открито при общо 23 лица, като към тях се включват контактните деца заедно с техните братя и сестри, както и служителите на детската градина. 

 

Родителите на починалото от менингит дете са потърсили лекарска помощ в две болници, според думите на Михаела Кръстева, родител на едно от инфектираните деца.

 

„Обикаляли са цяла нощ и накрая в „Пирогов“, но при наличие на такава бактерия и остро протичащи симптоми трябва да се реагира за секунди, за часове, за минути. В Педиатрията не е имало кой да ги приеме в 4:30 призори. От там в Инфекциозна няма никой, няма кабинет дежурен. От там в „Пирогов“ веднага са ги приели“.

 

Михаела Кръстева обясни още за БНР, че са чакали още от петък вечерта под огромно притеснение да отидат в понеделник в РЗИ, за да видят резултатите на останалите деца. Притеснени са всички родители от групата, сподели Кръстева, според която им липса информация къде могат по всяко време децата да бъдат прегледани и изследвани.

 

За съжаление, в рамките на миналия петък, детето почива в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. Директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков съобщи пред БНР, че е направено всичко възможно детето да бъде спасено. 

 

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров уведоми, че се извършват проверки във всички лечебни заведения, касаещи се до случая.