Силната инфекциозност на новия коронавирус стана причина здравните работници да носят лични предпазни средства, като маски, очила, шлемове, латексни ръкавици и защитно облекло, през по-голямата част от работното си време.

 

Продължителната им употреба, заедно с честото миене на ръцете със сапун и дезинфектанти, са причина за редица нежелани кожни реакции при медицински специалисти, работещи с Ковид инфекцията.


 

Ето защо тазгодишната 12-та Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания ще бъде в помощ на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които работят в Ковид отделенията.

 

Инициативата се организира от Българското дерматологично дружество (БДД) в партньорство с дерматологични лаборатории Avene.

 

Кампанията цели да помогне за по-добрата превенция на кожните заболявания при здравните работници и пациентите.

 

Д-р Николай Цанков, почетен председател на БДД, откри пресконференцията, посветена на старта на кампанията с думите, че пандемията от Ковид-19 подчертава колко е важно да не се пренебрегват проблемите на дерматоалергологията.

 

Доц. д-р Жана Казанджиева, координатор на кампанията и председател на секцията по Дерматоалергология към БДД, подчерта, че медиците в Ковид отделенията страдат непрекъснато от кожни и алергични заболявания.

 

В рамките на кампанията чрез специални брошури и мостри те ще бъдат запознати с промените в кожата на лицето, ръцете и косата, които настъпват вследствие употребата на дезинфектанти, ръкавици и маски, както и с това как да бъдат облекчени нежеланите кожни реакции.

 

Доц. д-р Развигор Дърленски, секретар на секцията по Дерматоалергология към БДД посочи, че често се наблюдават механични увреждания по кожата на носа, причинени от ръба на маската или от носенето на защитни очила.

 

Носенето на маска може да предизвика дерматит, а още по-често се срещат проблеми с кожата на ръцете заради алергични реакции или иритативен контактен дерматит, следствие от честото миене на ръцете.

 

Той цитира проучване сред 4300 здравни работници в Китай, което показва, че близо 80 % от участниците имат една или повече кожни реакции към защитни средства – маски, шлемове, ръкавици, сапуни, дезинфектанти.

 

Кожни проблеми се появяват и заради продължителния контакт с влага при носене на ръкавици и ботуши, което може да доведе до гъбична инфекция.

 

Свръххидратирането на горния слой епидермиса от влажния въздух в маската може да причини розацея и акне.

 

Д-р Дърленски подчерта, че много медици са съобщили, че защитната маска, очила и ръкавици са предизвикали кожни проблеми или са задълбочили вече съществуващ кожен проблем.

 

При 1/3 от медиците предишно кожно заболяване на лицето се влошава от носенето на защитни предпазни средства, допълни той.

 

Всички медицински специалисти, които желаят да бъдат консултирани, могат да го направят от 1-ви декември в някой от участващите в кампанията центрове:

 

  • Кожна клиника, Александровска болница – София;
  • Дерматологична клиника Евродерма – София;
  • Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница София;
  • Университетска болница „Пълмед“ – Пловдив, Център по дерматология и алергология;
  • Университетска кожна клиника, Стара Загора;
  • Университетска кожна клиника – Плевен;
  • Медицински център "КОРДИС" – Плевен;
  • Д-р Лилия Грозева – Русе.