Паник бутони и 24-часова жива охрана на място разпореди здравния министър Кирил Ананиев за лекарите от Филиала на спешна медицинска помощ в Горна Оряховица. Спешните мерки идват след поредицата случаи на агресия срещу служителите в центъра. „За първи път усетихме държавата зад нас - в лицето на нашия принципал, министъра. Той ни обеща категорично на място 24-часова жива охрана и паник-бутони при всеки един от колегите“, заяви пред БНТ Д-р Деян Георгиев от спешния център и част от гражданско движение „Събуди се“ - Г. Оряховица, което в момента прави граждански патрули. Неговият колега - д-р Емил Николов, добави, че ако обещанието бъде спазено заявените преди дни 28 оставки на медици от центъра ще бъдат оттеглени.


Още в петък министър Ананиев разпореди да бъде осигурена 24-часова физическа охрана на филиала. За една година през него са преминали 11 600 души, а близо 7 хиляди са обслужените адреси. Едва 30% от пациентите, на които е оказана спешна помощ, са постъпили в болница. 


По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с промяна в Наказателния кодекс при вербална и физическа агресия над медицински лица, ефективното разходване на средствата за спешна помощ, промяна в категорията на труд за спешните медици, санкции за хората, които подават фалшиви сигнали към 112, както и липсата на кадри в системата. Здравният министър още веднъж осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и заяви, че Министерството на здравеопазването ще реагира с всички възможни мерки при такива случаи.Дни по-рано Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново настоя за обществена дискусия и законодателни промени за заплащане на посещенията на спешните медици на домашни адреси на пациенти, които не са в състояние, което застрашава живота им. Според лекарите тази мярка ще ограничи агресията срещу медиците. От там обещаха да осигурят безплатна правна помощ на медиците, станали жертва на посегателство. „Всеки наш член, получил физическа или вербална заплаха, насилие или друго въздействие, ще получи нашата защита в рамките на правото“, допълни председателят на съюза във Велико Търново д-р Христо Димитров.