Медицинските сестри алармират, че увеличенията на работните им заплати все още не са факт. Такива им бяха обещани още през пролетта от Министерството на здравеопазването, след като Кабинета отпусна 50 млн. лв. под формата на субсидии за болниците.


От министерството обаче обясняват, че се налага нов срок, в който обещанието ще бъде изпълнено. В студиото на Bulgaria On AIR Мая Илиева, която бе един от лидерите на протестите, обясни, че това се дължи на факта, че Здравното министерство не може да финансира търговски дружества.
„Единственият начин е да се финансират клиничните пътеки и така се надяват на благоволението на работодателите да ги разпределят както трябва. Оказва се, че доста от тях не са взели предвид това нещо, тъй като сумата, която получават от клинични пътеки, не отива за увеличение на заплатата на сестрите, а някои от тях дори плащат с тези пари битово-комунални услуги“, коментира тя в „България сутрин“.


Медицинската сестра Димитрия Димитрова заяви, че колегите й ще продължат да се борят за исканията си, а именно минимална стартова заплата, равна на две минимални заплати, отмяна на търговските дружества и учредяване на отделна съсловна организация, която да отстоява правата им.
„Източникът на проблема е, че няма правила, няма норми. Всеки си прави, каквото си иска“, коментира тя. Сестрите искат въвеждане на стандарти, при които да се работи, за да има нормални условия и възнаграждения за труда им.„Искаме министърът да си влезе в ролята, а не да абдикира. Това е негово задължение - да намери начина, по който да контролира ръководителите на лечебните заведения. Включително и на частните, тъй като те се финансират с публични средства“, категорична бе Илиева.


Пред Bulgaria ON AIR медицинските сестри заявиха, че на 11 септември отново ще излязат на национален протест пред Народното събрание. 

 

Още по темата може да проследите във видео материала.